Erhverv

Medarbejder advarede Waturu-ledelsen om massive problemer og blev fyret samme dag

En planlagt børsnotering af et datterselskab til Waturu var baseret »på det spinkleste grundlag«, skrev en medarbejder til ledelsen i februar 2020.

Artiklens øverste billede
Waturu-direktør Toke Reedtz ringede symbolsk med klokken i maj 2019, da selskabet blev noteret på vækstbørsen First North. Nu bliver selskabet undersøgt af Finanstilsynet for markedsmanipulation. Illustration: Anders Vester Thykier

Mens den børsnoterede greentech-virksomhed Waturu havde planer om at hente nye penge på børsen, forsøgte en medarbejder at advare ledelsen imod »overpositiv kommunikation« til aktiemarkedet og om voldsomme problemer med virksomhedens produkter og teknologi.

Det afslører en intern e-mail, som Finans er kommet i besiddelse af.

E-mailen er dateret den 19. februar 2020 og er sendt af en product manager til Waturus adm. direktør, Toke Reedtz, og daværende økonomidirektør Michael Nørgaard.

Medarbejderen, Jan Jonassen, blev fyret senere samme dag, erfarer Finans.

Indtil da havde han været ansat til at finde nye forretningsområder, hvor man kunne udnytte den teknologi, som Waturu har slået sig op på.

Virksomhedens hovedprodukt er en såkaldt decentral vandvarmer, der kan installeres under en håndvask. Ifølge selskabets egen beskrivelse udmærker den sig ved, at den både varmer og renser vandet ved at sende strøm mellem to elektroder, mens vandet løber igennem.

Da Waturu gik på børsen i maj 2019, fik investorerne at vide, at produktet stod på tærsklen til det store gennembrud, og nu skulle selskabet blot bruge nogle penge til at indlede en fuldautomatiseret produktion.

Halvandet år senere er hverken produktion eller vandvarmeren klar endnu. Alligevel lykkedes det undervejs selskabet at mangedoble aktiekursen med positive børsmeddelelser om samarbejdsaftaler og nye områder, hvor teknologien kunne udnyttes.

For eksempel så Waturu store perspektiver i at bruge teknologien til at rense vand, som kunne bruges til behandling af hudsygdomme. Ledelsen stiftede datterselskabet Watgen Medical og meddelte aktiemarkedet, at selskabet skulle børsnoteres selvstændigt i 2020.

Det samme skete med datterselskabet Aquaturu, der arbejder på at lancere et produkt, der kan rense vand i dambrug for bakterier for at nedsætte fiskedødeligheden.

En kort overgang i december 2019 blev Waturus aktier handlet op i en kurs, der værdisatte selskabet til over 1 mia. kr.

Siden er børsnoteringerne af både Watgen Medical og Aquaturu blevet udskudt, og aktiekursen er styrtdykket, så selskabet onsdag blev handlet til en samlet værdi på omkring 55 mio. kr.

Virksomheden bliver undersøgt af Finanstilsynet for markedsmanipulation, men allerede i februar i år forsøgte en medarbejder altså at råbe op over for adm. direktør Toke Reedtz, der tidligere har arbejdet i over 10 år hos Nasdaq OMX.

»Med den form for overpositiv kommunikation, markedet er blevet præsenteret for, anser jeg virksomheden for at agere uhensigtsmæssigt og for at bevæge sig meget tæt på, hvad der kan forsvares overfor myndighederne,« skrev han i e-mailen til den adm. direktør.

I februar 2020 forsøgte en medarbejder at råbe op om flere problemer i virksomheden over for Waturus adm. direktør, Toke Reedtz. Senere samme dag blev han fyret.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan familien Reedtz fra Vejle forgæves har forsøgt at lancere en decentral vandvarmer siden 2010.

Undervejs er Toke Reedtz’ far, Peter Reedtz, og hans enæggede tvillingebror, Tor Reedtz, gået personligt konkurs, og selv om Tor Reedtz ifølge kilder spiller en central rolle i virksomheden, optræder hans navn hverken på hjemmesiden eller i investormateriale.

Det fremgår af den nu tidligere medarbejders e-mail fra februar 2020, at han var oprørt over en e-mail, han havde modtaget fra Tor Reedtz.

»Jeg finder det utilstedeligt at blive mødt med den form for kommunikation - i særdeleshed når den ikke kommer fra en af mig på papiret overordnet, men fra selskabets reelle hovedaktionær, Tor,« hed det i e-mailen.

I 2017 fortalte Tor Reedtz det vejlensiske lokalmedie Mikropol om Waturu. I artiklen hed det, at han var den tekniske drivkraft bag firmaets vandvarmer. Foto: Mikropol.dk

Waturus hovedaktionær er selskabet Greentech Investor, som er ejet 100 pct. af tvillingebrødrenes 74-årige mor, Merete Reedtz.

Medarbejderen citerede fra e-mailen fra Tor Reedtz, der ifølge gengivelsen var rasende, fordi medarbejderen var unødigt kritisk over for det produkt, der blev arbejdet på i Aquaturu.

»Jeg gider simpelthen ikke læse, at fiskene dør - nu stopper I med det lort, ellers finder I noget andet at lave - forstået?« havde Tor Reedtz skrevet ifølge medarbejderens gengivelse.

Medarbejderen tog afstand fra Tor Reedtz’ udfald, og han skrev til den adm. direktør, at han havde et legitimt behov for at ytre sig i forhold til, hvordan teknologien virkede.

»Denne interne kritik og frustration er ikke blevet hørt. Til gengæld er jeg blevet mødt med lukkethed omkring teknologi og virkemåde samt den helt åbenlyse agenda, at ledelsen (Tor inklusive og i særdeleshed via Greentech Investor) kun har for øje at kapitalisere på den såkaldte Waturu-teknologi med egen vinding som hovedformål,« skrev medarbejderen.

Han fortsatte:

»Velvidende at der er helt åbenlyse problemstillinger med virkemåden, har ledelsen uanfægtet forsøgt at sælge løsningen ind til forskellige brancher uden først at kunne præsentere markedet for et velfungerende primært produkt: En Waturu vandvarmer.«

Medarbejderen påpegede, at han »gentagne gange og i flere sammenhænge« havde gjort opmærksom på problemstillinger med vandvarmerens teknologi. Ifølge medarbejderen bestod den i en såkaldt elektrolyse, der indebar »en ukontrollerbar kemisk reaktion afhængig af udefrakommende faktorer«, hvorefter han listede en stribe eksempler.

Medarbejderen påpegede flere problemer ved den teknologi, som Waturu baserer sig på. Waturus adm. direktør, Toke Reedtz, afviser, at der har været problemer med teknologien.

Den kommende børsnotering af Aquaturu var ifølge medarbejderen baseret »på det spinkleste grundlag«, og han var stærkt kritisk over for at skulle stå som medforfatter på et memorandum, »som ønskes hastet igennem for økonomisk gevinst uden nogen form for dokumentation fra 3. part.«

»Det strider imod min personlige integritet«, skrev han, inden han påpegede, at en anden virksomhed netop var gået på markedet med et lignende produkt, som tilmed var patenteret.

Ifølge e-mailen var der lagt op til et møde dagen efter.

»På mødet i morgen vil jeg gerne udbede mig direktionens svar på ovenstående - hvordan forholder direktionen sig til disse problemstillinger?« skrev han.

Men der kom aldrig noget møde, erfarer Finans. Medarbejderen blev fyret og fritstillet senere samme dag.

Toke Reedtz har valgt at sende en skriftlig kommentar til e-mailen til Finans.

Heri skriver han, at han ikke vil udtale sig direkte om en bestemt medarbejder. Han tilføjer dog, at den pågældende medarbejder ikke løste de opgaver, han var betroet, og at han ingen forståelse havde for, at virksomheden havde behov for kapital til salg, produktion og løbende drift.

Han afviser, at der var problemer med teknologien, og han henviser til, at den er dokumenteret i eksterne laboratorier, ligesom der er indgået hensigtserklæringer med både danske og udenlandske partnere.

»Da ledelsen vælger, at selskabet skulle søge kapital via en børsnotering, blev dette opfattet af medarbejderen, som om det kun var for egen vindings skyld. Det er bare manglende forståelse for, at det kræver kapital at udvikle og drive en virksomhed,« skriver Toke Reedtz.

»At vedkommende blev opsagt samme dag, skyldes alene, at det var kulminationen på en lang periode (månedsvis), hvor vedkommende ikke udførte de opgaver, han var blevet pålagt,« slutter han af.

Waturu har stadig ikke lanceret sin vandvarmer, og i oktober meldte selskabet ud, at det nu vil forsøge at etablere op til 25 »referenceprojekter« i bl.a. kontorejendomme. Projekterne skal generere data, der kan dokumentere over for omverdenen, at produktet fungerer efter hensigten.

Finans har bedt Toke Reedtz om lov til at se den dokumentation fra eksterne laboratorier, som han nævner i sin udtalelse, men han har ikke svaret på dette.

Finans har endvidere været i kontakt med den fyrede medarbejder. Han bekræfter indholdet af sin e-mail og siger, at ledelsen kan udlægge forløbet, som den vil. Han ønskede blot at påpege åbenlyse problemstillinger. Derudover ønsker han ikke at uddybe sin e-mail yderligere.

Tidligere økonomidirektør Michael Nørgaard har ingen kommentarer. Finans har desuden forgæves forsøgt at få en kommentar fra Tor Reedtz.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.