Serier

Virksomheder og rejsebranchen ønsker covid-pas

Et covid-pas, der dokumenterer, at en person er testet eller vaccineret, kan skabe tryghed, åbne samfundet hurtigere og få flere til at lade sig vaccinere, lyder forklaringen bag ønske om covid-pas.

Corona rammer verden
Flere vacciner har vist sig effektive til at bekæmpe coronavirus. Foto: Joel Saget/AFP

Både i Danmark og i udlandet stilles der forslag om, at man indfører et covid-pas, der i første omgang skal bruges til at dokumentere, at man er blevet testet for nylig, og, når en vaccine er på plads, skal dokumentere, at man er blevet vaccineret.

Vi foreslår et covid-pas – i virksomhederne, til vands, i luften og i den kollektive trafik – fordi det kan bruges alle steder.

Michael Svane, direktør for DI Transport i Dansk Industri.

Det kan få flere til at lade sig vaccinere og bidrage til, at samfundet og økonomien hurtigere bliver åbnet, mener man i både Dansk Industri, rejsebranchen samt i sports- og underholdningsindustrien.

»Vi foreslår et covid-pas – i virksomhederne, til vands, i luften og i den kollektive trafik – fordi det kan bruges alle steder. På den måde kan vi komme væk fra et system med restriktioner og få genåbnet samfundet,« siger Michael Svane, direktør for DI Transport i Dansk Industri.

Ifølge ham vil passet effektivt dokumentere, at man er testet eller vaccineret. Når det handler om luftfarten, forudser Michael Svane, at covid-passet vil blive indført i det meste af verden. Og at der kan blive krav om et pas for at kunne gå på arbejde, til fodbold eller koncert.

Netop i underholdnings- og sportsbranchen er der støtte til ideen om et covid-pas. F.eks kan Søren Eskildsen, talsmand for Smukfest i Skanderborg, også forestille sig, at et covid-pas kunne blive et krav for at komme ind til Smukfest i 2021.

Også direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening støtter idéen. Det vil efter hans vurdering give større tryghed for de rejsende og få flere til at købe en billet.

En dugfrisk måling fra Aarhus Universitet viser, at der i den danske befolkning stadig er en relativt stor skepsis mod at lade sig vaccinere mod covid-19. Derfor kan et covid-pas ifølge professor Michael Bang Pedersen, der står bag målingen, være en gulerod til at få især flere unge til at lade sig vaccinere:

»De unge og raske er ikke så bekymrede for smitte, for de har lavere risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb. Omvendt har de mange kontakter. Et vaccinepas kan være en noget-for-noget-strategi, hvor man siger til de unge, at hvis I lader jer vaccinere for fællesskabets skyld, så kan I til gengæld få adgang til nogle fornøjelser, som I har savnet.«

Venstre støtter ideen om et covid-pas, De Konservative kalder det »en fremragende idé«. SF derimod er skeptisk. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

BRANCHENYT
Læs også