Erhverv

Coronakrisen høvler stort af overskuddet i Bestseller-ejerens familiekoncern

Heartland, som er holdingselskab bag Anders Holch Povlsens aktiviteter, har tabt meget af sin indtjening i krisen. Koncernen er dog yderst tilfreds med udviklingen i detailselskaber som Normal og Nemlig.com.

Artiklens øverste billede
Modekoncernen Bestseller med 2.600 butikker er den suverænt største aktivitet i Anders Holch Povlsens familiekoncern Heartland A/S. Arkivfoto: Ditte Lysgaard Holm

Det seneste år har barberet en stor del af indtjeningen i Bestseller-familiens holdingselskab. Heartland A/S har dog forventninger om, at det igangværende år atter vil give milliardoverskud.

Koncernens adm. direktør mener ligefrem, at det seneste år på flere fronter trods resultatdyk har givet ny styrke.

Heartlands resultat før skat blev i regnskabsåret 2019/20, som sluttede ved indgangen til august, på 413 mio. kr. – 1,4 mia. kr. mindre end året før. Det viser et nyt regnskab.

Bestseller, som fylder 74 pct. af omsætningen i Heartland, har tidligere fremlagt tal som viste, at resultatet i 2019/20 var dykket med 72 pct.

»Uden covid-19 havde vi kunnet præsentere et markant forbedret resultat, også i forhold til året før. Vi har selskaber især inden for digital handel, som viser forbedrede resultater, mens selskaberne med mere fokus på butik og ejendomsdrift var negativt påvirket af coronakrisen i foråret. Det afspejles i regnskabet,« siger adm. direktør Lise Kaae.

Hun erkender, at Heartlands regnskab gennem de valgte principper må betegnes som konservativt.

»Vi har en forsigtig tilgang. Så vi gennemfører bl.a. løbende store goodwill-afskrivninger af vores investeringer. Først hvis vi begynder at sælge ud af vores aktiver, hvad vi dog ikke har planer om, kan de reelle værdier ses,« påpeger Lise Kaae.

Heartland-chefen understreger, at der er tilfredshed med udviklingen i langt de fleste af investeringerne – eksempelvis de danske virksomheder Nemlig og Normal. Til gengæld har nogle af koncernens mindre selskaber, især Stylepit og skovirksomheden Bianco, vist utilfredsstillende resultater.

For det igangværende år, 2020/21, forventer Heartland at komme tilbage på sporet med en indtjening, der bliver væsentligt bedre. Og kan komme op på niveauet fra i fjor – ca. 1,8 mia. kr.

Trods bundlinjen i det afsluttede år kom vi samlet ud som en styrket koncern.

Lise Kaae, adm. direktør, Heartland A/S

Siden regnskabsåret begyndte, er der også meldt om hastigt stigende vækst i dele af detailhandlen – især onlinehandlen. Det kan direkte aflæses i kursen på det tyske onlineselskab Zalando, hvor Heartland ejer 10 pct., samt britiske Asos med en ejerandel på 25 pct. Kursen på begge de børsnoterede selskabers aktier er steget markant hen over efteråret.

Ud over at være adm. direktør for Heartland har Lise Kaae også en række bestyrelsesposter, bl.a. i VKR Holding. Foto: VKR Holding.

Lise Kaae understreger, at netop udviklingen i aktiekursen ikke kan aflæses direkte i årsregnskabet:

»Vores regnskabspraksis er indre værdis metode, så den aktuelle aktiekurs i sådanne investeringer kan ikke ses. Men samlet set har vi også i den øvrige forretning en tilfredsstillende start på året.«

Da coronakrisen satte ind i marts, blev modekoncernen Bestseller som hele branchen hårdt ramt på likviditet, da salget stoppede brat, mens leverancer og omkostninger fortsatte. I begyndelsen af april oplyste Anders Holch Povlsen, at han sammen med sine banker og fra egne aktiver havde måttet sikre 7,5 mia. kr. i nyt kapitalberedskab til Bestseller.

»Vores organisation viste sig at være stærk, og vi havde kompetencerne samt passionen til at trives i hård modgang,« fortalte Anders Holch Povlsen til Finans i oktober.

Lise Kaae understreger også, at trods forårets udfordringer har den periode faktisk været med til at styrke også Heartland-koncernen. Hun siger:

»Da coronakrisen ramte, satte vi ind for at skabe en mere robust virksomhed med fokus på udviklingen i alle enheder. Trods bundlinjen i det afsluttede år kom vi samlet ud som en styrket koncern.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.