Erhverv

Coronakrisen høvler stort af overskuddet i Bestseller-ejerens familiekoncern

Heartland, som er holdingselskab bag Anders Holch Povlsens aktiviteter, har tabt meget af sin indtjening i krisen. Koncernen er dog yderst tilfreds med udviklingen i detailselskaber som Normal og Nemlig.com.

Modekoncernen Bestseller med 2.600 butikker er den suverænt største aktivitet i Anders Holch Povlsens familiekoncern Heartland A/S. Arkivfoto: Ditte Lysgaard Holm

Det seneste år har barberet en stor del af indtjeningen i Bestseller-familiens holdingselskab. Heartland A/S har dog forventninger om, at det igangværende år atter vil give milliardoverskud.

Koncernens adm. direktør mener ligefrem, at det seneste år på flere fronter trods resultatdyk har givet ny styrke.

Heartlands resultat før skat blev i regnskabsåret 2019/20, som sluttede ved indgangen til august, på 413 mio. kr. – 1,4 mia. kr. mindre end året før. Det viser et nyt regnskab.

Bestseller, som fylder 74 pct. af omsætningen i Heartland, har tidligere fremlagt tal som viste, at resultatet i 2019/20 var dykket med 72 pct.

»Uden covid-19 havde vi kunnet præsentere et markant forbedret resultat, også i forhold til året før. Vi har selskaber især inden for digital handel, som viser forbedrede resultater, mens selskaberne med mere fokus på butik og ejendomsdrift var negativt påvirket af coronakrisen i foråret. Det afspejles i regnskabet,« siger adm. direktør Lise Kaae.

Selskabet
  • Holdingselskabet Heartland A/S ejes af Anders Holch Povlsen og hans nærmeste familie.
  • Ud over modekoncernen Bestseller har Hartland bl.a. ejerandele i Asos og Zalando samt ejerskab i danske virksomheder som Normal, Nemlig, Bianco og Whiteaway. Dertil kommer en række startups, iværksætterselskaber, ejendomme og andet.
  • Bestyrelsesformand for Heartland er Anders Holch Povlsen, mens Lise Kaae er adm. direktør.
  • Bestseller er den suverænt største aktivitet og fylder ca. 78 pct. af omsætningen.
  • Bestseller rummer 20 mærker – bl.a. Jack & Jones, Selected, Vero Moda, Vila og Only.
  • Selskabet sælger tøj på 70 markeder i Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Latinamerika, Indien og Australien samt via onlinehandel.
  • Har ca. 2.600 egne og partnerejede butikker. Desuden afsætning via 15.000 andre forhandlere.
  • Omsatte for 24,1 mia. kr. i 2019/20 og med et overskud før skat på 776 mio. kr.
  • Holch Povlsen har også del i bl.a. Bestseller Fashion Group China, der driver flere end 7.000 butikker rundtom i mere end 500 kinesiske byer.

Hun erkender, at Heartlands regnskab gennem de valgte principper må betegnes som konservativt.

»Vi har en forsigtig tilgang. Så vi gennemfører bl.a. løbende store goodwill-afskrivninger af vores investeringer. Først hvis vi begynder at sælge ud af vores aktiver, hvad vi dog ikke har planer om, kan de reelle værdier ses,« påpeger Lise Kaae.

Heartland-chefen understreger, at der er tilfredshed med udviklingen i langt de fleste af investeringerne – eksempelvis de danske virksomheder Nemlig og Normal. Til gengæld har nogle af koncernens mindre selskaber, især Stylepit og skovirksomheden Bianco, vist utilfredsstillende resultater.

For det igangværende år, 2020/21, forventer Heartland at komme tilbage på sporet med en indtjening, der bliver væsentligt bedre. Og kan komme op på niveauet fra i fjor – ca. 1,8 mia. kr.

Trods bundlinjen i det afsluttede år kom vi samlet ud som en styrket koncern.

Lise Kaae, adm. direktør, Heartland A/S

Siden regnskabsåret begyndte, er der også meldt om hastigt stigende vækst i dele af detailhandlen – især onlinehandlen. Det kan direkte aflæses i kursen på det tyske onlineselskab Zalando, hvor Heartland ejer 10 pct., samt britiske Asos med en ejerandel på 25 pct. Kursen på begge de børsnoterede selskabers aktier er steget markant hen over efteråret.

Lise Kaae understreger, at netop udviklingen i aktiekursen ikke kan aflæses direkte i årsregnskabet:

»Vores regnskabspraksis er indre værdis metode, så den aktuelle aktiekurs i sådanne investeringer kan ikke ses. Men samlet set har vi også i den øvrige forretning en tilfredsstillende start på året.«

Da coronakrisen satte ind i marts, blev modekoncernen Bestseller som hele branchen hårdt ramt på likviditet, da salget stoppede brat, mens leverancer og omkostninger fortsatte. I begyndelsen af april oplyste Anders Holch Povlsen, at han sammen med sine banker og fra egne aktiver havde måttet sikre 7,5 mia. kr. i nyt kapitalberedskab til Bestseller.

»Vores organisation viste sig at være stærk, og vi havde kompetencerne samt passionen til at trives i hård modgang,« fortalte Anders Holch Povlsen til Finans i oktober.

Lise Kaae understreger også, at trods forårets udfordringer har den periode faktisk været med til at styrke også Heartland-koncernen. Hun siger:

»Da coronakrisen ramte, satte vi ind for at skabe en mere robust virksomhed med fokus på udviklingen i alle enheder. Trods bundlinjen i det afsluttede år kom vi samlet ud som en styrket koncern.«

Læs også