Erhverv

Digitalt kørekort har kostet 45 mio. kr. at udvikle

Det digitale kørekort på mobilen har kostet et større millionbeløb at udvikle. Godt givet ud, siger transportministeren.

Sådan ser det digitale kørekort ud. Foto: Digitaliseringsstyrelsen.

45 mio. kr.

Det er prisen for, at vi danskere nu kan have vores kørekort liggende på mobiltelefonen, hvis der f.eks. ikke længere er plads til det lille plastikkort - eller for de i dag særligt udvalgte - gamle papkort.

Det skriver DR.

Prisen er dog ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S) helt i orden.

»Jeg synes, det er givet godt ud i betragtning af, at vi har fået en sikker løsning for borgerne - men også for myndighederne,« siger Benny Engelbrecht til DR.

Sådan henter du kørekort-app'en
  • Hent appen der, hvor du normalt henter apps til din telefon – søg efter Kørekort. Hvis du bruger iPhone, kan du hente appen i App Store. Har du en Android-telefon, kan du finde appen i Google Play. Du kan også klikke på linket til højre på siden her for at komme direkte til appen.
  • Når du har hentet appen, åbner du den på din telefon. Derefter skal du logge ind med dit NemID. Du kan både bruge NemID-nøgleappen eller NemID-nøglekortet.
  • Når du er logget ind med NemID, bliver du bedt om at aktivere dit digitale kørekort. Det gør du ved at scanne dit pas med din telefon.
  • Derefter er du klar til at tage bruge appen.
Kilde: Digitaliseringsstyrelsen

App’en Kørekort er en digital udgave af kørekortet, der både fungerer som gyldigt kørekort i Danmark og som ID-bevis i lighed med det velkendte lyserøde kørekort.

Den nye kørekort-app er ifølge Digitaliseringsstyrelsen ikke en afløser for det trykte kørekort, men er et frivilligt tilbud til dem, der gerne vil bruge en digital løsning.

Man skal også beholde sit fysiske kørekort, når man har downloadet appen. Skal man køre bil uden for Danmarks grænser, skal man fortsat medbringe det fysiske kørekort.

Har man ikke det det fysiske kørekort på sig og ens mobiltelefon er gået død for strøm, ja så vil man ligesom i dag fortsat modtage en bøde på 1.000 kr.

Til gengæld slipper man altså for en bøde i fremtiden, hvis man har downloadet app’en, husket at have støm på telefonen og glemt det fysiske kort.

App’en er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet i samarbejde med Transportministeriet, Færdselsstyrelsen, Justitsministeriet og Rigspolitiet i samarbejde med den norske IT-koncern Visma.

Sidstnævnte er i den brede offentlighed nok mest kendt for at være køberen af den kendte danske iværksætter Martin Thorborgs selskab Dinero.

Det digitale kørekort virker ifølge DR fra iPhone 7 og opefter. På android kræves det, at telefonen har indbygget den såkaldte NFC-teknologi, hvilket de fleste nye smartphones har.

I løbet af 2021 lanceres også det gule sundhedskort i en digital udgave.

Læs også