Erhverv

Kræn Østergaard Nielsen udskifter chefer i Coop og varsler ændringer i dagligvarekoncernens butikker

70 stillinger nedlægges, mens 40 nye oprettes i en plan, som Coops nye topchef Kræn Østergaard Nielsen netop har lanceret. Den indebærer samtidig store ændringer i hele ledelsen af dagligvarekoncernen.

Coop Danmark vil igen slippe butikkæderne SuperBrugsen, Fakta, Irma, Kvickly, Dagli'Brugsen og Coop 365 mere fri. Foto: Sine Fiig.

Den nye topchef i dagligvarekoncernen Coop Danmark sætter sit eget hold og skifter derfor markant ud i topledelsen samt på en række andre chefposter. Målet er igen at komme tættere på kunderne. Det bliver med indførelse af mindre central styring af kæder og de 1.030 butikker.

Kræn Østergaard Nielsen skiftede i begyndelsen af september jobbet som finansdirektør ud med posten som koncernchef for Coop Danmark. Han afløste der Peter Høgsted, som kort tid før var blevet afskediget af bestyrelsen, der ønskede forandringer.

Siden har Kræn Østergaard Nielsen arbejdet med en plan for, hvordan Coop skal drives fremover med ham i spidsen. Den er torsdag blevet foldet ud internt.

Planen betyder bl.a., at mens der gennem de seneste år har været fokus på at gøre tingene mere ens, skal der nu være plads til forskellighed i kæder og butikker.

»Vi må væk fra, at alle butikker skal agere ens. Tværtimod er målet at gøre de 1.000 enkelte butikker mere attraktive for kunderne og dermed konkurrencedygtige. Kampen på dagligvaremarkedet er den hårdeste nogensinde. Som en koncern, der ejes af kunderne, er vores opgave at flytte os efter deres behov,« mener Kræn Østergaard Nielsen.

Koncernen
 • Coop Danmark driver kæderne Kvickly, Superbrugsen, Dagli’Brugsen, Irma, Fakta og Coop 365 med aktuelt tilsammen 1.030 butikker.
 • 345 selvstændige brugsforeninger driver tilsammen 405 af Coops butikker.
 • Ud over dagligvarer har Coop en række andre aktiviteter, bl.a. inden for ejendomme, butikskæden FDB Møbler og en kaffefabrik i Kenya.
 • Koncernen ejes af 1,8 mio. medlemmer.
 • Adm. direktør er Kræn Østergaard Nielsen og bestyrelsesformand Lasse Bolander.

Blandt hans forandringer er derfor en ændret koncerndirektion - kombineret med udskiftninger på en stribe andre chefposter. Kræn Østergaard Nielsen siger:

»Jeg har gået efter at sætte et nyt drømmehold med kompetente folk, der har dyb erfaring fra vores specielle branche præget af høj hastighed, og som er holdspillere.«

Ind i topledelsen henter han således Per Thau, der indtil 2018 var koncernchef for købmandskoncernen Dagrofa og tidligere også har været del af Coop. Hans post i direktionen er ny med ansvar for bl.a. indkøb og logistik.

Ind i den nye fem-mands-direktion kommer desuden Allan Kristoffersen, der som koncerndirektør får ansvaret for Kvickly, SuperBrugsen og Dagli´Brugsen. Han har tidligere haft chefjobs i Coop men valgte først på året at skifte til Matas, hvor han aktuelt er retaildirektør.

I direktionen fortsætter Jens Visholm, der nu får ansvaret for ”kunder og kommunikation”. Ind kommer også en ny finansdirektør, der dog endnu ikke er sat navn på.

Den nye opstilling betyder, at koncerndirektør Stine Glavind forlader Coop, mens Jan Madsen træder ud af direktionen. Han bliver i stedet adm. direktør for Coop Invest samt softwareselskabet Lobyco A/S.

Cheflisten:

Coops adm. direktør Kræn Østergaard Nielsen har torsdag lanceret en ny plan, der betyder en række ændringer i organisationen. 70 stillinger nedlægges, og 40 nye oprettes.

Der er også ændringer i ledelsen. Blandt de tiltag er:

 • Allan Kristoffersen får jobbet som koncerndirektør for Kvickly, SuperBrugsen og Dagli´Brugsen. Han kommer fra en stilling som retaildirektør i Matas, og har tidligere haft en række ledende jobs i Coop.
 • Som kædedirektør for Kvickly er udnævnt Torben B. Andersen, der hidtil har været kædedirektør for Dagli´Brugsen.
 • Som kædedirektør for SuperBrugsen er udnævnt Jesper Gottschalck Jensen. Han har hidtil været salgsdirektør for kæden.
 • Til jobbet som kædedirektør for Dagli´Brugsen er en søgning i gang.
 • Som kædedirektør for Coop 365 & Fakta er udnævnt Thomas Nielsen. Han kommer fra jobbet som adm. direktør for isenkramkæden Kop & Kande.
 • I Irma fratræder direktør Søren Steffensen, mens der søges efter en afløser.
 • Der oprettes en ny stilling som digital & e-commerce direktør med Morten Viktor, der hidtil har været digital direktør i Coop.
 • Der oprettes en ny stilling i direktionen som koncerndirektør (COO) med ansvar for indkøb, sortiment og logistik, der besættes af Per Thau. Han har tidligere været bl.a. adm. direktør for Dagrofa og kædedirektør i Coop.
 • Som kommerciel direktør for Coop 365 og Fakta er udnævnt Janus Højgaard, der kommer fra en stilling som kommerciel direktør for Søstrene Grene.
 • Som ny supply chain direktør tiltræder Carl-Johan Vang Christensen.
 • I den nuværende direktion fratræder koncerndirektør Stina Glavind.
 • Direktør for driftssupport Mikkel Banke Karlsson fratræder.
 • HR-direktør Jens Romundstad fratræder.
 • Jan Madsen skifter fra koncerndirektør og direktionsmedlem til jobbet som adm. direktør for Coop Invest og softwareselskabet Lobyco A/S.
 • Koncerndirektør Jens Visholm, der hidtil har haft ansvar for indkøb, marketing og CSR i direktionen, fortsætter der med ansvar for kunder & kommunikation.

Kilde: Coop Danmark.

Der skiftes på samme tid ud på en række andre poster – bl.a. med nye chefer for Coops butikskæder. Fremover får netop kædecheferne direkte reference til den adm. direktør.

Samlet bliver 70 stillinger i Coop nedlagt som led i den nye plan, mens der oprettes 40 nye omkring butikskæderne.

»Vi må bruge færre ressourcer i koncernens bagland, og i stedet rykke tættere på kunderne. Derfor må vi tilpasse os ud fra de store forandringer, som vi står over for, med bl.a. investeringer i ny teknologi, grøn omstilling og kundeoplevelser,« mener Coops adm. direktør.

Læs også
Top job