Erhverv

Buldrende aktiemarkeder sætter fut i køb og salg af danske virksomheder

Der er i øjeblikket knald på markedet for køb og salg af virksomheder, og 2021 tegner også lovende, lyder det fra flere sider. Men optimismen, som især har ramt aktiemarkedet, kan ikke nødvendigvis mærkes hos selskaberne.

Efter at markedet for køb og salg af virksomheder nærmest frøs fuldstændig til is i foråret som følge af coronakrisen, har 2020 nu – allerede inden årets afslutning – overgået 2019.

Med flere annoncerede mega deals herhjemme har værdien af danske M&A-transaktioner ifølge data fra det finansielle analysehus Dealogic rundet 256 mia. kr. mod knap 200 mia. kr. for hele 2019. 2021 ser ifølge flere kilder også lovende ud.

»M&A-markedet er virkelig on fire i øjeblikket, og der betales en præmie for vækst,« siger Klaus Thune, der er ansvarlig for J.P. Morgans investeringsbank i Danmark.

»Hvor længe det varer ved, who knows, men i øjeblikket arbejder vi med fuld fart på alle cylindre.«

Under og efter sommeren har der bare været smæk på.

Dan Moalem, partner, Moalem Weitemeyer

Flere effektive coronavacciner og et afsluttet præsidentvalg har hævet vækstudsigterne for 2021 og sendt dele af aktiemarkederne på himmelflugt, og det smitter af på M&A-markedet.

Trygs køb af dele af forsikringskæmpen RSA Insurance og italienske Nexis overtagelse af Nets tegner sig næsten for næsten halvdelen af M&A-aktiviteten i 2020 målt på værdi herhjemme.

Men selv med mere end en måned tilbage af 2020 – og mange salgsprocesser, som typisk afsluttes lige op mod jul – er antallet af handler også næsten på niveau med sidste år, viser data fra Dealogic.

Den høje aktivitet betyder, at det for mange kan være et godt tidspunkt at både købe og sælge på, hvis ellers man har det rigtige aktiv.

Det er især teknologivirksomheder og selskaber med fokus på den grønne dagsorden, som er skudt i vejret midt under coronakrisen. Men efter det amerikanske valg og annonceringen af flere nye vacciner mod corona har kursen i mere cykliske selskaber også taget elevatoren op.

»Vaccinenyhederne og afklaringen af det amerikanske valg betyder, at folk begynder at kunne se lyset for enden af tunnelen. De ting har måske ikke en direkte betydning for mindre og mellemstore M&A-transaktioner i Danmark, men det har de alligevel, fordi det driver meget af appetitten og risikovilligheden hos investorerne,« siger Kasper Dichow, som står i spidsen for Nordeas danske corporate finance-afdeling.

Flere ledende aktieindeks befinder sig på deres højeste niveau nogensinde, og de populære selskaber i de rigtige brancher handles til historisk høje priser set i forhold til indtjeningen.

Kombineret med renter, der tilsyneladende vil være lave i flere år fremover, giver det lave finansieringsomkostninger.

»Det er på mange måder et godt tidspunkt at lave opkøb. Særligt for børsnoterede virksomheder, da værdiansættelserne på deres egne aktier er relativt høje,« siger Kasper Dichow fra Nordea.

Kapitalfonden VIA Equity solgte tidligere på ugen ingeniørfirmaet Envidan, som man har ejet siden 2015, til den hollandske kapitalfond Waterland.

»Vi har exitprocesser i gang og kigger også på rigtig mange nye selskaber. Når man ser på foråret 2020, så var der lige en måned eller to, hvor alle så til fra sidelinjen og spurgte: Hvad sker der lige nu?« siger Benjamin Kramarz, partner i VIA Equity.

»Men allerede fra sommeren kunne du lave transaktioner, hvis du havde gode selskaber. Måske endda bedre transaktioner, fordi færre selskaber har det godt, og et selskab som Envidan klarer sig igennem uden skrammer og bliver mere attraktivt.«

Det er på mange måder et godt tidspunkt at lave opkøb. Særligt for børsnoterede virksomheder.

Kasper Dichow, chef for Nordeas danske corporate finance-afdeling

Da coronakrisen ramte i foråret, og store dele af verden lukkede mere eller mindre ned, gik M&A-markedet nærmest i stå.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan salg af selskaber som Molslinjen og Euro-Cater, som står bag Inco, blev afbrudt, fordi den høje usikkerhed gjorde det umuligt for køber og sælger at enes om priser.

»Efter sommeren har det været business as usual med det forbehold, at nogle sektorer er ramt, og fremtiden trods alt er mere usikker end vanligt,« siger Michael Eriksen, som står i spidsen for PWC’s M&A-afdeling.

»Skal du sælge virksomheder inden for rejse- eller underholdningsbranchen, er det måske ikke lige nu. Til gengæld har it og tech luft under vingerne i øjeblikket.«

Advokatfirmaet Moalem Weitemeyer, der er blandt landets førende advokathuse inden for M&A, havde sidste år et rekordår. Forventningen var et lidt lavere resultat i indeværende år, men efter en stærk start på året er der kurs mod et mindst lige så godt resultat i 2020 trods corona-opbremsningen i foråret, fortæller partner Dan Moalem.

Han forklarer, at det bl.a. skyldes en vis portion held, fordi flere faste kunder har haft travlt med at justere forretningen – corona eller ej.

Og så har advokathuset ligesom eksempelvis Danske Bank og Nordea haft glæde af, at flere børsnoterede selskaber – som B&O og Pandora – rejste penge via aktiemarkedet, mens M&A-markedet lå underdrejet.

»Under og efter sommeren har der bare været smæk på. Det er en god blanding af industrisager og PE-sager (kapitalfonde, red.). Når vi kigger ind i 2021, ser pipelinen rigtig stærk ud,« siger Dan Moalem.

Det er specielt de seneste ugers nyheder om flere effektive vacciner mod coronavirus samt udfaldet af det amerikanske præsidentvalg, der har fået optimismen til at spire blandt investorerne og skruet vækstforventningerne til 2021 op.

Klaus Thune fra J.P. Morgan fortæller imidlertid, at det endnu ikke kan mærkes hos mange selskaber.

»Der er ret stærke vækstforventninger til næste år. Men jeg ser det ikke, når jeg taler med klienterne. De har ikke helt den samme synlighed på 2021,« siger han.

Han mener ikke, det skyldes, at virksomhederne nødvendigvis er bange for en nedtur eller recession, men for at retfærdiggøre mange af de værdiansættelser, man ser i øjeblikket, skal ledelsen have tillid til fremtiden.

»Det kan godt være, at der kommer et setback i M&A- og aktiemarkedet, hvis virkeligheden ikke helt lever op til forventningerne,« siger Klaus Thune.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.