Erhverv

Det koster en million at blive ramt af hackerangreb

Virksomhedens største udgift er det driftstab, der kan være i forbindelse med et angreb.

Hackere placerer typisk ransomware i virksomhedens systemer ved at sende snedige mails til virksomhedens medarbejdere. Foto: Aleksander Klug

En rapport fra den amerikanske it-virksomhed Datto slår fast, at det ikke så meget er løsesummen, men mere driftsmæssige omkostninger, virksomheder skal bekymre sig om ved hackerangreb.

Ifølge rapporten kræver hackere nemlig i gennemsnit blot i omegnen af 22.000 kr. i løsesum, når de lykkes med at infiltrere en virksomheds digitale systemer. Dette er en stigning på 34 pct. i forhold til sidste år.

Omkostning forbundet med den tid, systemerne er lukket ned, er dog langt dyrere, og ifølge rapporten koster det gennemsnitligt små- og mellemstore virksomheder én million kroner at være ramt af hackere.

»Rapporten viser med alt tydelighed, at det ikke er selve løsesummen, virksomheder skal bekymre sig om, men derimod de omkostninger, der er forbundet med et ransomwareangreb,« siger Scott Gower, der er leder af Dattos nordiske kontor i København og uddyber:

Ransomware

Ransomware er den største cybertrussel mod mindre virksomheder.

Det er en ondsindet software, der inficerer din computer og viser meddelelser, der opkræver et gebyr, der skal betales for at få systemet til at fungere igen.

Den mest typiske måde at sprede ransomware på er via såkaldt ”phishing”, hvor hackeren eksempelvis sender en mail med et link, som udløser ransomware, hvis modtageren åbner det.

Kilde: Datto og Kaspersky

»Det meste af den ransomware, hackere benytter i dag, er designet til at gennemgå virksomheders netværk og søge efter yderligere computere, der kan inficeres. Opdages angrebet ikke i tide, kan alle pc’er, servere og endda data i skyen blive krypteret. Dermed har vi problemet, idet gendannelse ofte kan være tidskrævende og særdeles omkostningstungt.«

Den mest hyppige måde, hackere får spredt ransomeware i virksomhedens systemer, er via såkaldte phishingmailsmails, hvor hackeren sender en mail til en af virksomhedens medarbejdere med et link, der spreder ransomware i systemerne, hvis det åbnes.

Ifølge rapporten fra Datto er it-sikkerhed et fokus hos de fleste virksomheder, og over halvdelen af de adspurgte små- og mellemstore virksomheder har derfor øget it-sikkerhedsbudgettet i 2020.

»Det er positivt, at virksomhederne sætter flere penge af til it-sikkerhed. Det viser, at de begynder at tage ransomwaretruslen seriøst. Men listen over årsager til ransomwareangreb er fortsat lang. Her ved vi, at dårlig dømmekraft og simple passwords hos medarbejdere får mange mindre virksomheder ud på dybt vand,« siger Niels Laulund, der er adm. direktør for CoworkIt.

Læs også