Erhverv

Magasin maner til besindighed efter ejer-vanskeligheder

Selvom Magasins britiske ejer er i store vanskeligheder, så kommer det ikke til at have indflydelse på den danske kæde, oplyser økonomidirektør.

Magasin i Aarhus. Fundamentet for stormagasinet begyndte i Aarhus, da Emil Vett og Theodor Wessel åbnede en hvidevareforetning, som dengang var en betegnelse for tøj. Arkivfoto.

Magasins britiske ejer, Debenhams, er i store vanskeligheder. Så store, at hvis Debenhams ikke finder en køber til hele eller dele af kæden, så må den hæderkronede detailkæde lukke sine 124 britiske butikker. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Hos Magasin maner man dog til besindighed. Økonomidirektør Peter Fabricius fortæller, at uanset hvad der sker med den 242 år gamle britiske kæde, så kører Magasin i Danmark videre uden problemer.

»Vi er overskudsgivende, har stor overskudslikviditet og er meget velkonsolideret, så vi har ingen økonomiske problemer«

Peter Fabricius, økonomidirektør i Magasin

»På den korte bane kommer der til at ske det, at Magasin fortsætter driften fuldstændig normalt, og på et eller andet tidspunkt skal man finde ud af, hvordan ejerskabet skal udformes. Vi kan eksistere i den her konstruktion ganske længe, og vi har hverken behov for penge eller noget som helst andet. Vi er overskudsgivende, har stor overskudslikviditet og er meget velkonsolideret, så vi har ingen økonomiske problemer,« siger økonomidirektør hos Magasin Peter Fabricius.

Magasins historie
  • Magasin du Nord – i daglig tale blot Magasin – har rødder tilbage til 1868, da Theodor Wessel og Emil Vett åbnede en manufakturforretning i Aarhus under navnet Emil Vett & Co.
  • Forretningen blev hurtigt en succes og flyttede i 1871 til Immervad, hvor den stadig har til huse.
  • Magasins første forretning i København lå i lokaler på det daværende Hotel du Nord, og frem mod 1906 voksede antallet af filialer til 98, inden selskabet skiftede strategi og satsede på få store forretninger frem for mange små.
  • I 1991 købte Magasin konkurrenten Illum på Strøget i København, og to år senere blev 80 pct. heraf solgt til investeringsselskabet Merril Lynch.
  • I 2009 blev Magasin købt af den engelske stormagasinkæde Debenhams, som stadig ejer selskabet i dag.

Han peger på, at Debenhams har gjort en stor forskel for Magasin. Den britiske detailkæde købte Magasin i 2009 for blot 100 mio. kr. Dengang kæmpede Magasin med underskud og gæld og havde sågar været tæt på at gå konkurs.

»De har været med til at udvikle Magasin, og har været rigtig gode ejere, synes jeg. De har forstået stormagasindrift, så vi er selvfølgelig kede af, at tingene ikke er landet for dem, og at vi nærmest ser et kollaps for engelsk detailhandel,« siger Peter Fabricius.

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at Debenhams har haft danske Magsasin til salg i en rum tid. Debenhams’ rådgiver, Lazard, mener, at Magasin vil kunne indbringe mellem 1,6 og 2 mia. kr. Det fremgår af dokumenter, der cirkulerer blandt potentielle købere, skrev The Guardian tilbage i 2018.

Peter Fabricius ønsker ikke at udtale sig om den nuværende salgsproces af Magasin. Om en potentiel køber nødvendigvis skal have erfaring med detailhandlen, vil økonomidirektøren ikke mene er så brændende nødvendigt.

»Man kan bruge erfaring til sin fordel. Men det kan også være en fordel ikke at kende til branchen, så er man bare mere afhængig af, at dem der driver virksomheden, kan finde ud af det. Jeg synes i al beskedenhed, at vi er ret gode til det, så jeg tror nu ikke, at det bliver så svært med en ny ejer, der kommer fra enten den ene eller anden kant,« siger han.

Til gengæld er han sikker på, at Magasin ikke vil blive solgt for enhver pris. Der er for mange interessenter, der ikke bare vil realisere værdierne til laveste pris, afslutter han.

Magasin, der har seks varehuse og en webshop, omsatte i fjor for 2,8 mia. kr. og tjente 84 mio. kr. efter skat.

BRANCHENYT
Læs også