Danmarks børselite sparer rejsemilliarder under coronakrisen
Landets toneangivende virksomheder har kunnet se tilbage på et kaotisk 2020, der på den positive side har givet store besparelser på rejseområdet.
Mens store dele af den dansk børselite har måttet se coronapandemien sende både omsætning og indtjening i dørken, er der også lyspunkter.
Sideløbende er der nemlig blevet sparet et milliardbeløb på de mange aflyste forretningsrejser og fysiske konferencer.
Stort set samtlige af landets mest værdifulde børsnoterede selskaber har sparet store summer på rejsekontoen.
Det viser en undersøgelse, Finans har foretaget.
»Virkeligheden er, at der blevet sparet nogle penge på færre forretningsrejser og fysisk deltagelse på konferencer. Til gengæld har mange virksomheder også tjent langt færre penge i løbet af 2020 end normalt,« siger Anders Fæste, landechef for BCG i Danmark.
Helt i toppen ligger medicinalflagskibet Novo Nordisk, der har sparet omkring 1 mia. kr. relateret til coronapandemien i 2020.
»Vi kommer, som alle andre virksomheder i verden, til at investere i nye digitale løsninger – både i forhold til den måde vi alle arbejder på til hverdag, men også i forhold til hele værdikæden fra forskning over kliniske forsøg til den måde, vi sælger vores produkter på,« udtaler Karsten Munk Knudsen, koncernfinansdirektør i Novo Nordisk, i en skriftlig kommentar.
En krise, der også har accelereret koncernens digitalisering og ført til både nye muligheder og helt nye måder at arbejde på.
Det er imidlertid ikke kun Novo Nordisk, der på den front har haft økonomisk gavn af nedlukningen verden over.
Energikoncernen Ørsted har sparet omkring 100 mio. kr., mens isoleringskoncernen Rockwool har sparet et mindre, trecifret millionbeløb.
Også GN Store Nord har sparet millioner på rejseaktiviteter det forgangne år.
»Vi har lige som mange andre virksomheder sparet rigtig mange penge på rejseaktiviteter, for vi har stort set ikke rejst siden marts, hvor covid-19 brød ud først i Asien og så verden over,« siger René Svendsen-Tune, adm. direktør i GN Audio.
Medicinalselskabet Lundbeck har sparet omkring 150 mio. kr.
»I forhold til rejsevaner er det stadig for tidligt entydigt at sige, hvordan billedet for forretningsrejser ser ud på lang sigt. Det er vigtigt for vores forretning, at mennesker kan mødes ansigt til ansigt, og vi ser naturligvis frem til, at vi kan komme tilbage til et niveau fra før covid-19,« oplyser Lundbeck.
Der er imidlertid også virksomheder, hvor en del af de opnåede besparelser er endt med at gå op i røg. Det gælder f.eks. medicoselskabet Ambu.
Selskabet har således sparet et tocifret millionbeløb på rejser og konferencer, men til gengæld har det hastigt voksende selskab brugt små 40 mio. kr. ekstra på at sende sine endoskoper med luftfragt til hospitaler rundt omkring i verden.
En af de hårdest ramte brancher under coronakrisen er selvsagt detailhandel, hvor blandt andre Pandora har været ramt af tvungne butikslukninger på stort set alle markeder. Selskabet står midt i en turnaround med topchef Alexander Lacik ved roret, og selvom der allerede inden covid-19 var skåret ind til benet på omkostningssiden, har Pandora alligevel set en mulighed for at spare yderligere på rejsebudgettet fremover.
Smykkeselskabet har sparet ca. 75 mio. kr. på rejsebudgettet i 2020, svarende til ca. 70 pct. Ifølge selskabet kommer Pandora ikke til at gå tilbage til et ”normalt” rejsebudget, men forventer at kunne ligge 20 pct. under.