Erhverv

Amazon bliver igen storkunde hos Ørsted: Indgår historisk aftale

Ørsted og Amazon har indgået det, der bliver kaldt Europas største aftale om køb af el fra havmøller.

Foto: Ørsted

Den amerikanske e-handelsgigant Amazon og danske Ørsted har indgået en 10-årig aftale om køb af el fra Ørsteds kommende havvindmøllepark Borkum Riffgrund 3 i Tyskland.

Det oplyser Ørsted i en børsmeddelelse, hvor aftalen bliver betegnet som den største elkøbsaftale i Europa.

Borkum Riffgrund 3

Borkum Riffgrund 3 forventes at blive idriftsat i 2025 efter Ørsteds endelige investeringsbeslutning, som forventes i slutningen af 2021.

Borkum Riffgrund 3 får en samlet kapacitet på 900 MW og kommer til at ligge i den tyske del af Nordsøen tæt på Ørsteds eksisterende havvindmølleparker Borkum Riffgrund 1 og Borkum Riffgrund 2.

Havvindmølleparken vil blive opført og drevet uden statsstøtte. Dette er muligt takket være en række omkostningsmæssige faktorer, herunder anvendelsen af den nyeste teknologi inden for havmøller, gunstige forhold på site og høje vindhastigheder, muligheden for at stabilisere omsætningen via elkøbsaftaler som den 250MW store aftale med Amazon, samt det faktum, at nettilslutningsomkostningerne ikke er en del af projektet.

Borkum Riffgrund 3 omfatter tre havvindprojekter, som Ørsted oprindeligt fik tildelt på auktioner i 2017 og 2018 under navnene Borkum Riffgrund West 1 (420 MW), Borkum Riffgrund West 2 (240 MW) og OWP West (240 MW). Projekterne blev omdøbt i september 2019 og vil blive opført som ét fælles projekt under navnet Borkum Riffgrund 3.

Ifølge Ørsted skal aftalen bidrage til Amazons målsætning om at benytte sig af 100 pct. vedvarende energi inden 2030.

»Vi bifalder Amazons lederskab inden for investeringer i vedvarende energi, hvilket er med til at drive den grønne omstilling fremad. Denne aftale vidner om, at Ørsted er godt rustet til at hjælpe virksomheder med grønne ambitioner med at handle på den globale klimaudfordring,« udtaler Rasmus Errboe, der er regionsdirektør for kontinentaleuropa i Ørsted Offshore, i meddelelsen.

Det er den anden store aftale, som Ørsted indgår med Amazon. Den første blev indgået i 2016 og gjaldt Amazon Onshore Wind Farm Texas, der som navnet mere end antyder er beliggende i den amerikanske delstat Texas.

Ørsted oplyser, at aftalen ikke kommer til at påvirke forventningerne til resultatet eller investeringsniveauet for regnskabsåret 2020. Investorerne har dog sendt aktien opad på baggrund af nyheden. Aktien er oppe med lidt over 3 pct. i dagens handel.

Læs også