Erhverv

Carlsberg beskyldes for mangeårig deltagelse i priskartel i Indien

Emails og whatsapp-beskeder, som er indeholdt rapporten, viser ifølge Reuters, at selskaberne jævnligt samarbejdede om at hæve priserne i adskillige stater. Foto: Finn Frandsen

Topdirektører for Carlsberg, Sabmiller og det indiske bryggeri United Breweries har udvekslet forretningsmæssig følsom information og fixet ølpriser i Indien i en periode på 11 år, vurderer de indiske konkurrencemyndigheder i en undersøgelsesrapport ifølge Reuters.

Ifølge kilder skal rapporten, der blev udarbejdet i marts, nu vurderes af topembedsmænd hos konkurrencemyndighederne.

Der er endnu ikke taget stilling til skyldsspørgsmålet, men to kilder vurderer over for Reuters, at sanktionerne mod bryggerierne, hvis de anses for skyldige, kan udgøre bøder, der kan overstige 250 mio. dollar.

Emails og whatsapp-beskeder, som er indeholdt rapporten, viser ifølge Reuters, at selskaberne jævnligt samarbejdede om at hæve priserne i adskillige stater.

Bryggerierne skal have brugt bryggeriforeningen, All India Brewers Association, AIBA, som fælles platform for at beslutte priser, skriver Reuters.

I mindst tre tilfælde skal direktører have udvekslet beskeder, hvor de bad hinanden om at holde planerne hemmelige.

- Vi skal undgå at blive opdaget, hed det i en mail fra AIBA's direktør i 2016 til ledelsen i de tre selskaber.

Konkurrencemyndighederne har ikke ønsket at kommentere oplysningerne over for Reuters. AIBA har afvist at kommentere med henvisning til den igangværende undersøgelse hos konkurrencemyndighederne.

Også hos Carlsberg er man fåmælt omkring konkurrencemyndighedernes undersøgelsesrapport.

»Som vi tidligere har oplyst, kan vi ikke kommentere på den igangværende undersøgelse,« siger kommunikationschef Kasper Elbjørn hos Carlsberg til Finans.

Hele problematikken omkring forretningsmoralen i den indiske forretning i de omtalte år, har dog fået Carlsberg til at foretage større ændringer.

Der er både blevet fyret medarbejdere og uddelt advarsler samtidig med, at man har strammet op på forretningsgangene, har bryggeriet tidligere oplyst til Finans.

United Breweries, der er delvist ejet af Heineken, oplyser, at bryggeriet har samarbejdet med myndighederne. Heineken er ikke vendt tilbage på Reuters' henvendelse.

Anheuser-Busch Inbev, der købte Sabmiller i 2016, oplyser til Reuters, at det tager konkurrenceloven meget alvorligt.

Sagen blev indledt i 2018, da AB Inbev meddelte myndighederne, at det havde opdaget et kartel, da det integrerede Sabmillers forretning i Indien.

Kartellet skal have eksisteret i perioden 2007 til oktober 2018.

Læs også