Tesla-boss: »Der er for mange MBA'ere i toppen af amerikansk business«
Amerikansk erhvervslivs største problem er, at alt for mange virksomheder køres af folk fra "business schools", mener Tesla-chefen.
Alt for mange virksomheder i USA er drevet af MBA’ere. Det er ”Corporate Americas” største problem, lyder det fra Teslas topchef Elon Musk.
Indtoget af de mange topchefer med en MBA betyder, at der er alt for stor fokus på møder og excel-ark. Og for lidt opmærksomhed på at fremstille fantastiske produkter og levere enestående services, lød det fra Teslas topchef Elon Musk på Wall Street Journals CEO Summit, skriver CNBC.
MBA er en forkortelse af Master of Business Administration og er den mest anerkendte lederuddannelse i verden. Men det giver Elon Musk ikke meget for.
»Denne ”MBAsering af USA” er ikke god. Især hæmmer det udviklingen af nye produkter. Koncernchefer i store selskaber fortaber sig ofte i regnskabstal og mister dermed fokus på deres egentlige opgave, som er at skabe fantastiske produkter eller serviceydelser. Derfor bør de bruge mindre tid på bestyrelses- og regnskabsmøder,« siger Elon Musk.
Han fortæller, at hans største fejl som chef for både Tesla og SpaceX, var at han tidligere brugte alt for meget tid på møder. Møder, hvor han skulle se på endeløse power point-præsentationer og excelark med tal frem for at bevæge sig rundt ude på fabriksgulvet.
»Når jeg bruger tid på at bevæge mig rundt i produktionen og virkelig tester bilerne eller tænker på raketterne, så er det gået langt bedre. Jeg kan kun opfordre til, at man som topchef kommer ud i frontlinjen og viser medarbejderne, at man interesserer sig for dem og deres arbejde og ikke gemmer sig væk på et smart kontor,« lød det fra Elon Musk.
MBA er en generel lederuddannelse, der skal ”give indblik i et bredt spektrum af emner og fagområder, så som strategi, marketing, økonomi, HR, produktionsstyring og ikke mindst personlig ledelse.”
MBA-uddannelsen blev skabt af Harvard Business School for mere end 100 år siden og har siden da bredt sig til skoler i hele verden.
»En virksomhed har ingen værdi i sig selv. Dens egentlige værdi består i være en effektiv fordeler af ressourcer. De ressourcer kan bruges til at skabe produkter og tjenesteydelser, som har en større værdi, end det man puttede ind i selskabet. Det kaldes også profit,« lød det fra Elon Musk.
Elon Musk er på rekordtid blevet verdens næstrigeste person. Han formue overgås kun af Jeff Bezos fra Amazon.
Elon Musk bliver ofte nævnt som stifter af Tesla, men det er ikke rigtigt. Han kom dog hurtigt med i selskabet.
Tesla blev stiftet i 2003 af Martin Eberhard og Marc Tarpenning. Elon Musk blev medejer i 2004, da han købte aktier for 6,3 mio. dollars i forbindelse med en kapitalrejsning.
Ved et senere forlig, efter en retssag i 2009, har Musk vundet retten til at kalde sig "medstifter" af Tesla.