Erhverv

Stort dansk konsulenthus glider i favnen på kapitalfond

Det danske konsulenthus Valcon fusionerer med det lidt større hollandske konsulenthus First og får kapitalfond som majoritetsaktionær. Men Valcon bedyrer, at det nordiske særkende ikke forsvinder.

Artiklens øverste billede
Den delte ledelse i Valcon, Stig Jessen og Michael Hjortlund, skal vænne sig til en ny hollandsk chef. Til gengæld bliver de en del af en større nordeuropæisk spiller på konsulentmarkedet efter fusionen med First Consulting under ejerskab af kapitalfonden Waterland. Foto: Marie Ravn

Endnu et af de ellers rent danske konsulenthuse glider i favnen på udlændinge. Valcon bliver indlemmet i en fusion med hollandske First Consulting, og fusionen får kapitalfonden Waterland som storaktionær.

»Vi bliver en del af en nordvesteuropæisk management-konsulentgruppe, der arbejder inde i processer fra strategi til "operations" (drift, red.) og ned i it og technology. Lige nu er vi to konsulenthuse i den gruppe, men der kommer mange flere til,« siger Stig Jessen.

Han udgør sammen med Michael Hjortlund den daglige ledelse af Valcon. De skal stadig lede Valcon og den nye fusions nordiske område. Men over sig får de hollandske Geert van den Goor, der nu er øverste chef i hollandske First Consulting og altså fremover adm. direktør i den samlede konsulentgruppe.

Ambitionen er at tilføje en til to virksomheder til fusionen om året.

»Vi vil være meget større om tre-fem år,« siger Stig Jessen.

Det er kun trekvart år siden, at en anden af de store selvstændige danske konsulenthuse Qvartz lod sig indlemme i en stor udenlandsk konsulentgruppe, nemlig amerikanske Bain.

Men både Stig Jessen og hans kollega Michael Hjortlund understreger, at denne fusion er anderledes.

»Udgangspunktet er, at vi skaber en nordvesteuropæisk konsulentgruppe, og Valcons opgave bliver at bygge den skandinaviske del af denne gruppe. Vi har benene plantet i Skandinavien, First har benene plantet i Holland, og vi håber at kunne få sat folk på jorden i Tyskland og Storbritannien også,« siger Michael Hjortlund.

I oktober fortalte de to Valcon-chefer, at konsulenthuset på det tidspunkt havde valgt en ny strategi og fra da af var villig til for første gang at stifte gæld for at købe op.

Regnskabstal for Valcon gruppen

Mio. kr. 2019/20 2018/19 2017/18
Omsætning 288,2 295,2 288,0
Bruttofortjeneste 205,3 180,7 200,3

Valcon har i årevis ligget fastlåst i en omsætning omkring en kvart milliard kroner, mens de to hovedkonkurrenter, Implement og Qvartz, er strøget forbi dem og har nået omsætninger på henholdsvis 733 mio. kr. (ifølge Qvartzs regnskab for 2018) og 1,3 mia. kr. i Implement i 2019/2020.

Men fusionen er ikke et opgør med strategien om at ville vokse eller for den sags skyld stifte gæld. Nu vil det med Stig Jessens ord blot kunne ske på basis af en lidt større bankbog, nemlig kombinationen af Valcon, First og ikke mindst kapitalfonden Waterland.

For Valcons vedkommende vil fokus være på at finde egnede partnere eller ansatte i det nordiske marked, der kan skaffe Valcon ekspertise inden for ikke mindst it, robotics og data-analytics, som Valcons kunder har efterspurgt.

»Der kan First hjælpe os rigtig meget på vej til at få kritisk masse, der gør os relevante i forhold til at tage en ny partner ind i gruppen og tiltrække specialister til Valcon,« siger Michael Hjortlund.

Waterland er en stor kapitalfond, der lige nu administrerer investeringstilsagn på 6 mia. euro eller omkring 45 mia. kr. Den slags fonde plejer at investere i virksomheder, øge deres værdi for så til sidst at sælge dem videre.

Det sker normalt ved at børsnotere eller sælge videre til anden side, men hvad udsigten er i dette tilfælde, vil de ikke kommentere.

»Waterland er kendt for at bygge nye grupper af virksomheder, som kan samle flere aktører og skabe værdi i et marked. Deres ambition er at skabe denne store nordvesteuropæiske spiller på konsulentmarkedet,« siger Stig Jessen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.