Serier

Mangler at indgive ansøgning: »Usandsynligt«, at AstraZeneca-vaccine godkendes i januar

En coronavaccine fra AstraZeneca vil sandsynligvis ikke kunne godkendes i EU til januar, fortæller den viceadministrerende direktør i Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Corona rammer verden
AstraZenecas coronavaccine er en af de mest lovende vaccinekandidater, men den er endnu ikke blevet godkendt til brug i noget land. Foto: Joel Saget / AFP

Alt imens Storbritannien forventes at udrulle en coronavaccine fra det svensk-britiske medicinalselskab AstraZeneca i starten af det nye år, må EU-landene sandsynligvis vente en måned mere på, at vaccinen bliver godkendt.

Således lyder meldingen fra Noel Wathion, der er viceadministrerende direktør i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), skriver Reuters.

»De har ikke engang indgivet en ansøgning endnu,« siger Noel Wathion tirsdag til den belgiske avis Het Nieuwsblad og uddyber, at agenturet har modtaget for få informationer om vaccinen til en hurtig godkendelse.

»Det er ikke engang nok til at give en betinget markedsføringslicens.«

På grund af de manglende informationer er det derfor usandsynligt, at Det Europæiske Lægemiddelagentur vil kunne godkende vaccinen i januar.

»Vi får brug for yderligere data om kvaliteten af vaccinen. Dernæst skal virksomheden formelt ansøge om godkendelse,« siger Noel Wathion.

Storbritanniens sundhedsminister Matt Hancock har meddelt, at landets eget lægemiddelagentur har modtaget ”den fulde datapakke” om vaccinen.

AstraZeneca-vaccinen er udviklet af Oxford Universitet og den svensk-britiske medicinalvirksomhed AstraZeneca. Foreløbige resultater har vist en effekt på 70 pct., men selskabet forventer, at effekten vil blive højere.

Det ventes, at AstraZenecas vaccine vil komme til at spille en vigtig rolle i bekæmpelsen af coronapandemien. Sammenlignet med vaccinerne fra Pfizer/Biontech og Moderna, som er længere fremme, er AstraZenecas både billigere og lettere at opbevare, da den ikke skal køles ned til tocifrede minusgrader.

Danmark har indtil videre sikret sig adgang til 2,6 millioner vacciner fra AstraZeneca. Lige nu er den amerikansk-tyske vaccine fra Pfizer og Biontech den eneste, som er godkendt til brug i Danmark og EU.

AstraZeneca oplyste sidste uge til Reuters, at dets nye vaccine bør være effektiv imod den nye coronavirus-variant først fundet i Storbritannien.

BRANCHENYT
Læs også