Erhverv

Storbank: Bitcoin kan blive alternativ til guld, men...

Investeringsbanken JP Morgan vurderer, at prisen på bitcoin kan stige til 146.000 dollars. Men kun hvis de store svingninger i prisen ophører.

Investeringsbanken JP Morgan vurderer, at prisen på bitcoin kan stige til 146.000 dollars. Arkivfoto

Den voldsomme stigning i prisen på bitcoin har overrasket børseksperter, og en af de største amerikanske investeringsbanker vurderer, at der kan være endnu større prisstigninger forude.

JP Morgan Investment Bank skriver i et notat, at prisen på en bitcoin kan stige helt op til 146.000 dollars. Årsagen er, at bitcoin på sigt kan blive et alternativ til guld. Det skriver CNBC.

Vurderingen kommer, efter at kursen på bitcoin kort efter nytår steg til mere end 30.000 dollars.

Men der er et men, og det er stort. Det kræver nemlig, at volatiliteten for bitcoin bliver markant mindre, hvis kryptovalutaen skal nå så højt op i kurs. Sådan har det ikke været hidtil, idet prisen har svinget ekstraordinært meget gennem flere år.

»En langsigtet stigning i prisen på bitcoin er baseret på, at det kan blive et alternativ til guld til investeringsformål. Det kræver, at volatiliteten på lang sigt ikke bliver større end for guld,« skriver JP Morgan i notatet, ifølge CNBC.

I 2017 steg bitcoin med mere end 1330 pct. til lidt over 20.000 dollar per bitcoin. Men i 2018 faldt prisen med 73 pct. I 2020 blev prisen på bitcoin firdoblet.

På den baggrund er flere analytikere skeptiske overfor JP Morgans vurdering af endnu et stort prishop for bitcoin.

Bankens topchef Jamie Dimon har da også tidligere kaldt kryptovaluta for et bedrageri, der kan sammenlignes med tulipanboblen i det 17. århundrede, da priserne på tulipanløg strøg i vejret for siden at kollapse.

Kryptovaluta, der bygger på en såkaldt blockchain-teknologi, kan beskrives som en form for digitale penge.

Bitcoin blev introduceret i 2009 og er den ældste og mest kendte kryptovaluta. Men der findes over 1000 andre.

Læs også
Top job