Erhverv

Efter minkkollaps: Pengene fosser ud af følgeindustrien

Statskassen har udsigt til en milliardregning fra snesevis af industrivirksomheder og foderselskaber, som er lammet efter lukningen af den danske minkbranche. Virksomhederne har mistet alle indtægter, men har stadig masser af udgifter. Nu venter de på ekspropriation.

Artiklens øverste billede
En lang række industrivirksomheder og foderselskaber er blevet begravet sammen med den danske minkbranche. Nu står følgeindustrien klar med erstatningskrav i milliardklassen. Foto: Casper Dalhoff

Pengene fosser ud af snesevis af virksomheder, som har været underleverandører til den danske minkbranche.

Efter regeringens nedlukning af dansk minkproduktion er indtægterne forsvundet i følgeindustrien, som til gengæld stadig har masser af udgifter. Sektoren venter at blive behandlet på linje med minkavlerne, hvilket vil indebære en erstatning i milliardklassen.

»Vi overlever udelukkende på bankens nåde. Jeg har fyret næsten alle medarbejderne. Der er kun tre tilbage. Alligevel har jeg månedlige udgifter på 984.279 kr., og indtægterne er gået i nul, fordi alt salg er ophørt,« fortæller Casper Spanner, adm. direktør for maskinproducenten Jasopels og formand i brancheforeningen Det Danske Minkerhverv.

Foreningen omfatter 45 virksomheder, som har været underleverandører til den minkbranche, der nu er forsvundet.

»De medarbejdere, vi har fyret, har seks-ni måneders opsigelsesvarsel, så de skal stadig have løn. Vi har også udgifter til alt fra patenter til firmabiler og trucks og husleje. Regeringen har fjernet hele vores forretningsgrundlag, så vi forventer at blive eksproprieret. Derfor kan vi ikke bare sælge ud af aktiverne. Vi er nødt til at holde sammen på virksomheden, så den kan blive takseret korrekt,« påpeger Casper Spanner.

Det er endnu ikke lykkedes følgeindustriens brancheorganisation at komme i dialog med regeringen om kommende erstatningsordninger. Virksomhederne har bundet over 1 mia. kr. i varelagre og specialmaskiner, som reelt er værdiløse efter lukningen af minkbranchen.

Nogle af virksomhederne i følgeindustrien har haft en vis eksport, men salget til eksportmarkederne er også gået helt i stå. Forklaringen er, at eksportmarkederne den kommende tid vil blive oversvømmet af billigt brugt udstyr fra de mere end 1.100 danske minkfarme, der nu er lukket.

En af de største leverandører til minkbranchen er Hedensted Gruppen, som tidligere havde flere hundrede medarbejdere.

»Når man lukker minkbranchen, så lukker man også følgeindustrien. Vores kunder er jo væk. Vi har gearet virksomheden helt ned og fyret alle medarbejdere på nær en. Alligevel har vi lige nu stadig 1,45 mio. kr. i udgifter om måneden. Af hensyn til en kommende ekspropriering kan vi ikke bare lukke helt ned og sælge ud af aktiverne. Forståeligt nok mærker vi efterhånden et vist pres fra bankerne, som gerne vil vide, hvad der skal ske,« fortæller Jens Jørgen Madsen, bestyrelsesformand i Hedensted Gruppen.

Jens Jørgen Madsen håber, at regeringen snart kommer med en udmelding om erstatningsordninger til følgeindustrien.

»Og jeg håber, at ordningerne bliver fair, så vi slipper for at bruge tid på en masse retssager.«

Regeringens ordre om at aflive alle danske mink har også medført, at 10 store foderfabrikker, som har leveret til branchen, nu står stille. Fabrikkerne producerede i 2019 omkring 650.000 tons foder svarende til en omsætning på 1,5 mia. kr.

»Vi fyrede omgående størstedelen af medarbejderne og lagde virksomheden i dvale, da regeringen lukkede minkerhvervet. Alligevel har vi stadig betydelige løbende udgifter på grund af medarbejdernes opsigelsesvarsler, store frostlagre, forsikringer, ejendomsskatter, diverse kontrakter med opsigelsesvarsler mm. Desuden er vi nødt til at beholde enkelte medarbejdere, som blandt andet tilser frostlagre og maskiner,« fortæller Birger Primdahl, som er formand for Holstebro Minkfodercentral.

Samlet set vil branchens 10 fabrikker formentlig blive takseret et sted i niveauet 1,0-1,5 mia. kr. ved en ekspropriation.

Birger Primdahl, formand for Holstebro Minkfodercentral og Dansk Pelsdyr Foder

Birger Primdahl skønner, at foderselskabet i Holstebro lider et direkte tab på 12-15 mio. kr. som følge af lukningen af minkbranchen. Fabrikken – og de øvrige minkfodercentraler – er specialiseret i foderproduktion til minkfarme.

»Jeg siger ikke, at fabrikkerne nu er helt værdiløse, men i nogle tilfælde er værdien så lav, at det næppe kan betale for oprydningen. Derfor venter jeg, at vi bliver tilbudt ekspropriering. Vores fabrik vil nok blive værdisat til 110-120 mio. kr. Samlet set vil branchens 10 fabrikker formentlig blive takseret et sted i niveauet 1,0-1,5 mia. kr. ved en ekspropriation. Dertil kommer erstatning for vores aktuelle, løbende tab som følge af nedlukningen,« påpeger Birger Primdahl.

Han er også formand for fodercentralernes indkøbssamarbejde Dansk Pelsdyr Foder, som har omsat for 700 mio. kr. og ligeledes er under afvikling.

Allerede den 7. oktober, da aflivningerne af coronaramte mink begyndte, lovede regeringen, at erhvervet ville få kompensation »med det samme«.

Foreløbig er der imidlertid kun udbetalt småbeløb, og der forhandles fortsat politisk om en stor pakke, som indeholder kompensation for de seneste måneders tab og udgifter samt en fremadrettet erstatning for lukningen af erhvervet – evt. i form af ekspropriation.

Forhandlingerne foregår i regi af Finansministeriet, hvor man ikke ønsker at oplyse nærmere om udsigterne for kompensation og ekspropriation af følgeindustrien til minkerhvervet.

I et skriftligt svar fra ministeriet lyder det:

»Der foregår lige nu forhandlinger om erstatning til minkavlere og følgeerhverv. Af hensyn til det videre forhandlingsforløb kan Finansministeriet ikke oplyse yderligere om de igangværende forhandlinger.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.