Erhverv

Skat skruer op i milliardopgør med storkoncerner

Skattestyrelsen har øget antallet af sager mod multinationale selskaber, der har ført penge til skattely. Efter 10 års ventetid starter sager mod bl.a. fem kapitalfonde, der tidligere ejede TDC.

Artiklens øverste billede
De fem kapitalfonde Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence, anført af Kurt Björklund fra Permira (billedet), annoncerede på et pressemøde i 2005 overtagelsen af telekoncernen TDC. Senere førte fondene milliarder fra Danmark til skattely, og nu starter et dansk skatteopgør om overførslerne ved Østre Landsret. Foto: Jens Dige

Skattestyrelsen har hævet ambitionerne i et opgør med multinationale selskaber, der kan udløse en tocifret milliardindbetaling til statskassen.

Både antallet af sager og de anlagte skattekrav er svulmet i størrelse, og en melding fra EU-Domstolen har givet Skat ekstra medvind til at kræve kæmpebetalinger fra bl.a. kapitalfonde.

Skat indledte i slutningen af 00’erne en række sager mod multinationale selskaber, der havde ført penge fra Danmark til skattely. I 2011 var der rejst 31 sager, og 16 store koncerner havde modtaget skattekrav på i omegnen af 5,5 mia. kr.

I de seneste opdateringer fra Skattestyrelsen er antallet af sager steget til 150, antallet af virksomheder er på 48 og det samlede skattekrav lyder nu på 6,8 mia. kr. Oveni kommer betydelige beløb i renter.

»Sagerne indgår i et sagskompleks, som jeg som skatteminister lægger stor vægt på, og hvor jeg håber, at domstolene vil følge Skatteministeriets synspunkter,« udtaler skatteminister Morten Bødskov i en skriftlig kommentar.

Blandt de selskaber, som har modtaget skattekrav, er medicoselskabet Radiometer, fem store kapitalfonde, der tidligere ejede telekoncernen TDC, den amerikanske koncern Netapp og lægemiddelkoncernen Nycomed, som i dag har skiftet navn til Takeda.

Selskaberne har ført udbytter og renter fra Danmark til udlandet gennem et net af selskaber, og Skattestyrelsen mener, der skal betales dansk skat af overførslerne.

Jeg håber, at domstolene vil følge Skatteministeriets synspunkter.

Morten Bødskov, skatteminister

Behandlingen af sagerne ved de danske domstole har trukket ud i årevis, fordi EU-Domstolen har skullet give sin vurdering af en række principielle spørgsmål. I skattekredse er der enighed om, at EU-Domstolens domme, der kom i 2019, giver medvind til Skattestyrelsen.

»De fleste vil sige, at det nok er Skatteministeriet, der er mest glad for de svar, der er kommet fra EU-Domstolen,« siger Anders Nørgaard Laursen, professor og ekspert i international skatteret på Aarhus Universitet.

I næste uge, mere end 10 år efter at de første sager blev rejst, mødes parterne så i Østre Landsret.

Skatteministeriet skal i to sager, der køres sammen, lægge arm med henholdsvis den amerikanske it-koncern Netapp og kapitalfondene Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence, der tidligere ejede TDC.

Kravet er, at Netapp betaler 180 mio. kr. i skat af udbyttebetalinger på 660 mio. kr. til Cypern, mens de tidligere TDC-ejere afkræves skat af milliardoverførsler til Luxembourg.

Henrik Stig Lauritsen, leder af skatteafdelingen i advokatfirmaet Horten, påpeger, at det samlede kompleks af sager mod multinationale selskaber har rejst stor usikkerhed blandt investorer om skatteforholdene i Danmark.

»Uanset om kildeskatten er nul eller noget andet, så er det rigtig dårligt for Danmark, at man ikke ved, hvad kildeskatten er. Og det er dér, vi står nu,« siger Henrik Stig Lauritsen.

Hverken Netapp eller nogle af kapitalfondene, der tidligere ejede TDC, ønsker at kommentere sagen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.