Erhverv

Socialt medie hitter blandt Trumps supportere

Ifølge platformens direktør og stifter er brugerbasen vokset eksplosivt på det seneste.

Efter de voldelige demonstrationer ved kongresbygningen i Washington blev en række vidtgående emner bandlyst fra det store og mere klassiske sociale medier. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP

Store sociale platforme som Twitter, Facebook og Youtube har efter urolighederne foran - og inde i - den amerikanske kongresbygning i Washington valgt at fjerne præsident Donald Trump fra deres tjenester.

Dette har fået Trump-supportere og deciderede højrefløjsaktivistiske grupperinger til at søge mod andre sociale medier, der er mere accepterende overfor eksempelvis antidemokratiske holdninger eller teorier omkring valgsvindel.

Én af de platforme, hvortil supporterne er hoppet, er det sociale netværk Gab, der i udformningen minder meget om Trumps mest brugte platform: Twitter.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Gab er placeret på serveren Mastodon, der hverken har nogen central ejer eller administration. Derved kan netværket ifølge Dagens Næringsliv ikke lukkes af myndighederne.

Det ”frie” medie fik særligt opmærksomhed ovenpå urolighederne i Washington, der udløste en nedlæggelse af præsident Donald Trumps Twitter-profil. Folkene bag Gab nåede inden Twitters sletning af præsident-profilen at kopiere alle gamle tweets og lignende, så profilen kunne blive rekonstrueret på Gabs egen side.

Siden er antallet af brugere ifølge Gab selv steget eksplosivt.

»Tre millioner nye brugere på 12 dage,« skriver den adm. direktør og stifter, Andrew Torba, selv på platformen.

Gab blev ifølge Huffington Post stiftet i 2016 og har flere gange siden været genstand for heftig kritik, idet ekstremister på mediet har diskuteret og opildnet til support af ekstreme højrefløjsagendaer, QAnon-konspirationer og vidtgående ideologier.

Donald Trump har umiddelbart ikke selv gjort brug af mediet, som kun rummer de tweets, han havde lavet forud for udelukkelsen fra Twitter.

Trump-supportere har tidligere søgt mod alternativer til de store sociale medier. Blandt andet søgte de mod netværket Parler, som Amazon dernæst smed af sine servere, samt platformen MeWe.

Læs også
Top job