Erhverv

Byggeriets kongetal er i storform

Byggebranchen er nu samlet set status quo efter krisens indtog på branchen. Antallet af beskæftigede er igen på et højt niveau.

Byggeriet har taget fart og beskæftigelsen stiger. Foto: Marie Ravn

Byggebranchen har i dén grad gjort comeback efter krisen, når blikket falder på dagens beskæftigelsestal, det såkaldte kongetal, for bygge- og anlægsindustrien.

»Byggeriet banker derudaf. Der var i fjerde kvartal 4000 flere beskæftigede end i 3. kvartal i byggeriet. Dermed er beskæftigelsen højere end i 1. kvartal 2020 før corona ramte Danmark,« fortæller Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent ved SMVDanmark.

Chefkonsulenten tilskriver især comebacket for byggebranchen private danskere, der har været flittige til at bestille håndværkere efter feriepengene blev optøet.

»Både tømrere, el-installatører og malere har haft rygende travlt og har indhentet faldet i beskæftigelsen i foråret. Især de mindre håndværksmestre har nydt godt af at private har bestilt flere håndværkere fordi de både har fået frigivet indefrosne feriepenge og sparet betydeligt på rejsebudgettet,« siger Bjarke Roed-Frederiksen.

Han påpeger, at det ikke er hele branchen der har taget del i opsvinget. Der er stadig langt færre ansatte i anlægsbranchen.

Det kniber stadig med de store anlægsprojekter som broer, veje og tunneller, og derfor er beskæftigelsen ikke fulgt med hos anlægsentreprenørerne.

Hos mange andre brancher, herunder el-installatørerne, er man nu status quo efter tilbagegangen under krisen.

»Installationsbranchen lukker tårnhøjt og tangerer faktisk samme niveau, som vi lukkede 2019 med. Man har så at sige bare revet et år ud af kalenderen og er nu tilbage på sporet,« afslutter Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne.

Læs også
Top job