Advarselslamperne blinkede længe inden historisk rejsekrak
TravelCo Nordic og Bravo Tours var under hårdt pres længe inden coronakrisen og det historiske kollaps, der koster rejsebranchen 150 mio. kr. Rejsegarantifonden burde have reageret, lyder vurderingen fra advokat med speciale i rejsebranchen.
Der gik voldsomme rystelser igennem rejsebranchen, da TravelCo Nordic, som blandt andet stod bag Bravo Tours, gik konkurs i oktober sidste år. Danmarkshistoriens største rejsekrak koster Rejsegarantifonden og branchen 150 mio. kr.
Men konkursen var under opsejling længe, inden coronakrisen brød ud og satte rejsebranchen i stå. Det viser en gennemgang af selskabernes regnskaber, som Finans har foretaget.
Moder- og datterselskaber var under pres på en række nøgletal, og selvom regnskaberne viser flere og klare advarsler om risikoen for en stor og kostbar konkurs, blev der ikke stillet ultimative krav fra Rejsegarantifonden om en forhøjet garanti.
Tværtimod havde Bravo Tours og moderselskabet TravelCo Nordic kun stillet en beskeden standardgaranti.
En del af problemerne var importerede, da det islandske moderselskab i 2017 og 2018 flyttede sine kriseramte svenske og finske aktiviteter til det danske selskab.
Manøvren betød, at de svenske og finske selskaber i Sverige og Finland slap for fremtidige garantistillelser for 80 mio. svenske kr. Overflytningen af en underskudsgivende omsætning på en halv mia. kr. fik ikke den danske rejsegarantifond til at kræve en højere garanti.
I de seneste år op til konkursen var der flere og klare advarsler om risikoen for en stor og kostbar konkurs.
Alligevel har TravelCo Nordic under hele forløbet kun stillet en beskeden standardgaranti.
I rejsebranchen har det vakt opsigt, at TravelCo Nordic ikke på noget tidspunkt har stillet en forhøjet garanti på trods af de blinkende advarselslamper.
Regnskabet viser et dundrende underskud. Risikoen for tab må derfor anses for at være større, så der er grundlag for, at Rejsegarantifonden kan kræve en forhøjet garanti.
Regnskabet for 2018 viste således et underskud på 156 mio. kr., og revisorerne konkluderede, at der var »væsentlig usikkerhed vedrørende fortsat drift.«
Allerede her burde Rejsegarantifonden have reageret, vurderer advokat Torkil Høg, der er partner i advokatfirmaet Bach, som har speciale i rejsebranchen.
»Regnskabet viser et dundrende underskud. Der er usikkerhed om den fortsatte drift, usikkerhed om størrelsen af goodwill og usikkerhed om et skatteaktiv. Risikoen for tab må derfor anses for at være større, så der er grundlag for, at Rejsegarantifonden kan kræve en forhøjet garanti,« siger Torkil Høg.
Heller ikke, da aktiviteterne i det stærkt underskudsgivende svenske rejseselskab Solresor AB i 2017 blev overflyttet til det danske TravelCo Nordic, blev garantien hævet.
Solresor havde ellers i 2016 et underskud på 86 mio. svenske kr., og det svenske selskab måtte over for Kammarkollegiet, som i Sverige har samme funktion som Rejsegarantifonden i Danmark, stille en bankgaranti for 48 mio. svenske kr. Derudover måtte Solresor stille yderligere garanti for 235 mio. svenske kr. gennem to kreditforsikringsselskaber.
Overflytningen af aktiviteterne var selvsagt en finansiel lettelse og betød, at Solresor blev frigjort for en meget stor del af forpligtelserne i Sverige.
Samtidig steg omsætningen i TravelCo Nordic på blot et år med 50 pct. fra knap 1 mia. kr. til 1,5 mia. kr.
Alligevel blev der ikke stillet krav om forhøjet garanti, og Rejsegarantifonden vurderede i 2017 ikke, at risikoen for moderselskabet var øget.
Det undrer advokat Torkil Høg.
»Der er sket en væsentlig ændring i TravelCo Nordic med nye aktiviteter. Samtidig kan man af regnskabet se, at Solresor er stærkt underskudsgivende. Så bør Rejsegarantifonden alt andet lige foretage en ny risikoanalyse af det danske selskab. Hvis risikoen er steget, så bør man overveje at øge garantiens størrelse,« siger Torkil Høg.
Solresor og Matkavekka har bidraget negativt til regnskabet de seneste to-tre år.
Året efter blev det finske selskab Matkavekka overført til Danmark. Selskabet stillede i Finland en garanti på 45 mio. svenske kr. efter at have tabt 32 mio. svenske kr. i tre år op til overflytningen. Det ændrede heller ikke garantien i Danmark.
Netop overflytningen af Solresor og Matkavekka påvirkede i de følgende år regnskaberne negativt. Både i årsrapporten fra 2017 og i 2018 fremgår det af ledelsens beretning, at Solresor gav et betydeligt underskud.
Peder Hornshøj var som adm. direktør for TravelCo Nordic frem til konkursen i oktober sidste år en af hovedpersonerne i selskabet. Han bekræfter, at de udenlandske selskaber var tabsgivende.
»Det betød meget. Solresor og Matkavekka har bidraget negativt til regnskabet de seneste to-tre år. Solresor var tidligere en god forretning, men det hele ramler i Sverige med vigende efterspørgsel og en høj kronekurs. Samtidig havde Solresor ikke den værdi, som de havde tidligere, og det reagerede den islandske ejer Andri Mar Ingólfsson på ved at overføre aktiviteterne til Danmark,« siger Peder Hornshøj.
Den garanti, vi allerede havde fra det danske selskab, dækkede også den større omsætning.
Han oplyser, at der ikke blev stillet særlige krav fra Rejsegarantifonden.
»Aktiviteterne kom ind under den danske garanti, og der var ikke noget hokus pokus, som jeg husker det. De stillede krav i forhold til nøgletal, og det levede vi op til,« siger Peder Hornshøj.
Solresor solgte før overflytningen mere end 100.000 rejser i Sverige. Siden blev kapaciteten tilpasset, og der var planlagt et salg på 30.000 rejser i 2020.
Rejsegarantifonden bekræfter, at man ikke krævede en forhøjet garanti, da omsætningen steg fra knap 1 mia. kr. til 1,5 mia. kr., fordi de tabsgivende svenske aktiviteter blev fusioneret ind i det danske selskab.
Ifølge Rejsegarantifonden har TravelCo Nordic stillet garanti for 30 mio. kr.
»Den garanti, vi allerede havde fra det danske selskab, dækkede også den større omsætning. Derfor krævede vi ikke mere i garanti,« siger Birgitte Fjeldhoff, direktør i Rejsegarantifonden.
Hvis risikoen er steget, så bør man overveje at øge garantiens størrelse.
Den ekstra omsætning og tusindvis af kunder kom fra et svensk selskab, som var stærkt underskudsgivende. Gav det ikke anledning til at vurdere, om risikoen i det danske selskab var øget?
»Som jeg husker det, ser vi ikke på, hvordan situationen var i det svenske selskab. Vi så det som en øget omsætning på et marked, som det danske selskab kunne styre med samme dækningsgrad som i Danmark. Det indgik i vurderingen af kapitalberedskabet,« siger Birgitte Fjeldhoff.
Hun tilføjer, at Rejsegarantifonden ikke overtog nogle forpligtelser for allerede solgte rejser i Sverige.
Rejsegarantifonden skal dog efter konkursen hos TravelCo Nordic betale penge tilbage til kunderne for rejser solgt gennem Solresor og Matkavekka. Ifølge Rejsegarantifonden udgør det en mindre andel af de 150 mio. kr., konkursen ventes at koste fonden.
Rejsegarantifonden bekræfter, at TravelCo Nordic ved konkursen havde en standardgaranti. Men fonden oplyser, at man flere gange har forsøgt at få hævet garantistillelsen.
»Det skete første gang i begyndelsen af 2018, og siden har vi forsøgt flere gange. Men det er ikke altid et selskab har økonomisk mulighed for at gøre det. Så kan der komme en forhandling,« siger Birgitte Fjeldhoff.
Hvorfor stod I ikke fast på kravet om højere garanti?
»Et selskab kan have så store forudbetalinger og anden gæld, at man skal afveje, hvad der er bedst for at beskytte fondens formue. Hvis vi står fast på vores krav, kan det i sig selv udløse en konkurs og koste dyrt for fonden. Hvis der kan findes en løsning, der redder selskabet, så koster det ikke fonden noget,« siger Birgitte Fjeldhoff.
Et selskab kan have så store forudbetalinger og anden gæld, at man skal afveje, hvad der er bedst for at beskytte fondens formue.
Rejsegarantifonden gjorde i juni 2020 - fire måneder før konkursen - Erhvervsministeriet opmærksom på, at TravelCo Nordic var kriseramt og hermed konkurstruet. Det viser en aktindsigt, som Finans har fået.
Peter Hornshøj købte i øvrigt sammen med andre investorer og den islandske Arion Bank Bravo Tours’ navn og aktiviteter ud af konkursboet og er i dag adm. direktør for et nyt rejseselskab under navnet Bravo Tours. Heller ikke i det nye selskab har Rejsegarantifonden krævet en forhøjet garantistillelse ud over de krav, som er standard.
Rejsegarantifonden har bedt Kammeradvokaten undersøge forløbet omkring konkursen. Kammeradvokaten skal bl.a. vurdere, om der er grundlag for at rejse kritik af Rejsegarantifondens virke.
Medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer i Rejsegarantifonden er blevet interviewet om sagen. Resultatet af undersøgelsen ventes offentliggjort om et par uger.