Erhverv

Flere hundredetusinde vacciner til Danmark kan blive forsinket

Politikere blev orienteret om nye vaccineforsinkelser på et møde fredag eftermiddag.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danmark kan komme til at mangle omkring halvdelen af de vacciner, som vi havde regnet med fra Astrazeneca i første kvartal.

Folketingets sundhedsordførere blev informeret om udviklingen på et følgegruppemøde om situationen fredag eftermiddag, hvor bl.a. Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz deltog.

»Der er stor usikkerhed om tiden og om leverancen, og i første omgang skal vi nok kun regne med at få halvdelen af det, som der var lagt op til,« fortæller Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.

Hvad er din reaktion på det?

»Det er jo ganske forfærdeligt, for vi har jo i forvejen fået spoleret planen i forhold til Pfizer, og så havde jeg nok håbet på, at vi kunne være heldige at få noget mere fra Astrazeneca, så de kunne lukke hullet,« siger Per Larsen, der frygter, at forsinkelsen kan spolere myndighedernes planer om at vaccinere hele den voksne danske befolkning inden den 27. juni 2021.

»Det kan godt være, at den plan lider skibbrud,« siger han.

Lægemiddelstyrelsen har da også meddelt fredag aften, at myndighederne nu kan blive tvunget til at justere hele vaccineplanen. I den forbindelse lægger Dansk Folkeparti op til, at man ikke kun justerer på små detaljer.

»En ting er sikkert: Vi er nødt til at kigge på den plan, der er lagt frem. Og så er man nødt til at informere bedre til befolkningen. Der er store frustrationer derude, og man slås nærmest om vaccinerne. Der skal være noget luft i planen, så folk kan glæde sig over flere vacciner end ventet, fremfor at spænde det til kanten og så skuffe nogen, når man siger, de ikke kan få alligevel,« lyder det fra partiets sundhedsordfører Liselott Blixt.

Astrazeneca har endnu ikke fået godkendt deres vaccine af det europæiske lægemiddelagentur, men det forventes at ske den 29. januar 2021. Sundhedsstyrelsen har allerede indregnet 650.000 doser fra firmaet i første kvartal i styrelsens vaccinationskalender - et tal der altså kan blive op mod halveret, selvom Astrazeneca er blevet bedt om at regne på sagerne igen.

I forvejen har Danmark fået besked fra den anden vaccineproducent Pfizer-Biontech om, at man herfra skal forvente 30-35.000 færre doser end ellers lovet i den kommende uge.

De to nyheder til sammen er mere, end Liselott Blixt vil tolerere.

»Det er dybt beklageligt, men også betænkeligt. Medicinalvirksomhederne ved, hvor meget det her betyder for de enkelte lande, og nu ser vi endnu engang et firma, der ikke kan holde, hvad de har lovet. Det bliver mistænkeligt, og det skal virkelig undersøges til bunds, og de skal stilles til ansvar,« siger hun.

Blixt håber, at man fortsat kan holde fast i målsætningen om at have vaccineret alle voksne danskere, der vil vaccineres, 27. juni, så man kan »gå ud i sommeren og slippe coronarestriktionerne.«

Hun må dog nu erkende, at den yderste konsekvens af problemerne kan blive en udskydelse af den dato.

BRANCHENYT
Læs også