Erhverv

Eksperter advarer: Aktieråd fra amatører kan puste til finansbobler

Interessen for aktietip på de sociale medier er eksploderet, siger Dansk Aktionærforening. Eksperter opfordrer private til at være kildekritiske.

Småinvestorerne fik en gylden mulighed for at komme ind på aktiemarkedet, da kurserne som følge af coronapandemien styrtdykkede i marts 2020. Foto: JP

De private investorer, som er væltet ind på aktiemarkedet under coronakrisen, fravælger ofte råd fra professionelle og leder i stedet efter tip til deres næste investering på de sociale medier.

Det øger risikoen for store kursudsving i enkeltaktier, der kan udvikle sig til regulære aktiebobler, fordi småinvestorerne har en tendens til at løbe i den samme retning, advarer flere analytikere.

De peger bl.a. på Tesla-aktien, som er steget over 600 pct. på blot et år, som et aktuelt eksempel på udviklingen.

Også Dansk Aktionærforening advarer om, at småinvestorerne skal passe på med at tage alle råd for gode varer.

»Folk skal være på vagt over for, at nogle meningsdannere også har en økonomisk interesse, som ikke altid kan være lige let at gennemskue,« siger Mikael Bak, adm. direktør i Dansk Aktionærforening.

Der er ingen tvivl om, at folks interesse for aktietip på de sociale medier er eksploderet på det seneste.

Mikael Bak, adm. direktør, Dansk Aktionærforening

Investeringsrådene kommer både fra såkaldte influencers, som lever af at komme med tip, men også fra helt almindelige brugere på medier som Reddit, YouTube, TikTok og Twitter.

Det mest populære investorforum er Wallstreetbets på mediet Reddit med over 2 mio. følgere fra hele verden. Men der findes også flere dansksprogede samlingspunkter og meningsdannere, som er vokset i popularitet.

Den danske pendant til Wallstreetbets er Dkfinance med ca. 11.600 følgere på Reddit, mens Facebook-gruppen Aktieporteføljen har over 88.000 følgere. På det seneste er der også kommet flere danske Youtube-kanaler med investeringsråd.

Den store følgerskare globalt betyder, at de sociale medier har fået større indflydelse på de finansielle markeder.

En aktie kan stige brat, hvis den bliver nævnt af en influencer eller omtalt i et forum. Nogle brugere spekulerer i at misbruge den magt. Det så man for nylig, hvor følgerne af Wallstreetbets gik sammen om bevidst at spekulere kursen på den amerikanske butikskæde Gamestop til vejrs.

Få uger forinden løb kursen også løbsk på et uanseeligt medicinalfirma ved navn Signal Advance, da investorerne misforstod et tweet fra Tesla-stifteren Elon Musk. Da brugerne af Wallstreetbets fik nys om stigningen, opfordrede de til at fortsætte spekulationen i aktien, selv om de var klar over, at Musks tweet handlede om et andet selskab.

Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, advarer om, at det ofte ensidige fokus på hurtige gevinster kan overskygge risikoen.

»Mit råd er at søge inspiration, hvor man kan komme i nærheden af det, men de selvlærte investorer er ikke altid lige gode til at fortælle om risikoen,« siger han.

Jagten på profit er især udtalt på Wallstreetbets. Når det lykkes visse privatinvestorer at ride med på en spekulativ bølge, deler de ofte screenshots af deres kursgevinst – et begreb, der bliver for kaldt for gain porn, på dansk gevinstporno.

Frederik Engholm, chefstrateg hos Nykredit, mener, at nogle privatinvestorer er blevet fartblinde under de seneste måneders kraftige stigninger på aktiemarkedet.

»Vi har fået en masse små investorer ind i markedet, som nu betyder noget for udviklingen i priserne, og som tror, at aktiemarkedet er ufarligt. Mange af dem er unge og er hoppet ind efter nedturen i marts. Det er gået alt for nemt for dem,« siger han.

Læs også
Top job