Erhverv

Moderna vil booste sin vaccines virkning mod nye varianter

Moderna-vaccinen virker både mod den britiske og sydafrikanske variant. Men effekten er nedsat over for den sydafrikanske. Det får nu selskabet bag til at reagere.

Moderna er kommet med nye resultater om, hvordan selskabets vaccine virker over for den britiske og sydafrikanske variant. Foto: Moderna

Vaccineproducenten Moderna har sat gang i et arbejde, der skal styrke selskabets våben mod nye varianter af coronavirus. Det oplyser Moderna i en pressemeddelelse, efter resultater fra et forsøg med de varianter, der først blev opdaget i Storbritannien og Sydafrika.

»I vores bestræbelser på at bekæmpe COVID-19 virussen, som har skabt en verdensomspændende pandemi, mener vi, at det er bydende nødvendigt, at vi er proaktive i takt med, at virussen udvikler sig,« udtaler Stéphane Bancel, topchef i Moderna, i pressemeddelelsen.

Resultaterne stammer fra såkaldte in vitro neutraliseringsstudier. Det vil sige, at man har testet serum fra personer, der er blevet vaccineret med Modernas covid-19-vaccine, mod virusvarianterne i et reagensglas. Den gode nyhed er, at vaccinen ser ud til at beskytte mod de nye varianter.

I forsøget blev der ikke registreret nogen signifikant indvirkning på reaultaterne over for den såkaldte B.1.1.7-variant, der først blev identificeret i Storbritannien. I forsøget med B.1.351-varianten, der først blev identificeret i Sydafrika, registrerede man dog en nedsat effekt. Men på et niveau så vaccinen stadig virker.

»De nye data er opmuntrende, og de bestyrker vores tillid til, at COVID-19-Vaccine Moderna kan give beskyttelse mod disse nyligt opdagede varianter,« lyder det fra Stéphane Bancel.

Ud fra et forsigtighedsprincip har Moderna dog valgt at lancere et klinisk program, der har til mål at øge vaccinens effekt over for nye varianter af coronavirussen. Det betyder konkret, at Moderna nu vil teste at give yderligere én dosis af sin vaccine. Det vil sige, at det skal testes, hvordan injektioner med vaccinen virker.

Samtidig vil Moderna sætte mere gang i udviklingen af en såkaldt emerging variant booster, der er målrettet B.1.351-varianten.

Moderna vil lægge resultaterne ud på en såkaldt preprint-server, hvor resultater, der endnu ikke er blevet fagfællebedømt, lægges frem for offentligheden.

BRANCHENYT
Læs også