Erhverv
BREAKING

Minkerstatning på op til 19 mia.: Så meget er brugt på de andre hjælpepakker

Mandag aften landede der en politisk aftale om erstatning til minkindustrien.

Mink blev i de sidste måneder af 2020 masseaflivet i Danmark af frygt for, at en muteret coronavirus ville sprede sig og komme ude af kontrol.

Staten skal betale op mod 18,8 mia. kr. i erstatning til danske minkavlere og den følgeindustri, der også er ramt af minknedlukningen.

Det stod mandag aften klart, da et politisk flertal kunne præsentere en aftale om erstatning til minkbranchen, som altså beløber sig til mellem 15,6 og 18,8 mia. kr.

Aftale om minkkompensation
  • Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges.

  • Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.
  • Den forventede restværdi at minkavlernes uudnyttede ting (eksempelvis stalde og bure, red.) erstattes.
  • Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl.
  • Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.
  • Aftalen indeholder en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.
  • Med aftalen forventes der at blive udbetalt mellem 10,9 og 11,9 mia. kroner i direkte erstatning til minkavlerne. Dette vil ske på baggrund af en individuel vurdering.

  • .Hertil kommer erstatning på mellem 3,1 og 4,1 mia. kroner til følgeerhverv og omstilling.

  • Endelig ventes der udgifter mellem 1,9 og 3,1 mia. kroner til nedrivning af anlæg mv.

Kilder: Finansministeriet

Gennem coronakrisen har store milliardbeløb været nævnt. Så hvor meget er 18,8 mia. kr. sammenlignet med de hjælpepakker, der ellers er givet til erhvervslivet?

Det giver Finans dig her overblikket over.

Hjælpepakke Godkendte ansøgninger Samlet kompensation udbetalt i mio. kr.
Lønkompensation 59.892 12.886
Selvstændige 106.516 6.045
Freelancere m/ B-indkomst 2.221 92
Freelancere m/ A- og B-indkomst 230 10
Arrangementer 323 219
Faste omkostninger 31.005 7.780
Sæsonafhængige selvstændige eller freelancere 117 9
I alt 200.304 27.041

Kilde: Statistik for kompensationsordninger fra Erhvervsstyrelsen

Hidtil er der altså godkendt kompensation for lidt over 27 mia. kr. til dansk erhvervsliv. Erstatningen til minkindustrien vil få det samlede kompensationsbeløb til at stige med op mod 69 pct. til 45,8 mia. kr.

Den helt eksakte erstatning til minkindustrien kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Men gennemsnitligt ventes det, at hver minkavler kan få mellem omkring 11 og 13 mio. kr.

»Beløbet afspejler, at det er en erstatning til et erhverv, der de facto er lukket ned,« sagde Morten Bødskov, skatteminister og fungerende finansminister, mandag aften.

»En ting er erstatningen til avlerne, hvoraf flere har gæld. Derudover er der følgeerhverv. Og samlet set betyder det, at aftalen har det omfang, den har,« sagde han.

BRANCHENYT
Læs også