Erhverv

Minkleverandør gået konkurs: Advokater tror på erstatning alligevel

Selvom minkavlerne og følgeerhvervene går konkurs, så tror en advokat med speciale i ekspropriation stadig på, at de har krav på erstatningen, der blev politisk fastlagt i går.

Nordjydsk Minkfoder A/S producerede minkfoder til danske minkfarme, samt eksportede fisk til udlandet.  Foto: Casper Dalhoff

Leverandør til minkbranchen, Nordjydsk Minkfoder A/S er den 22. januar gået konkurs, fremgår det i dag af Statstidende.

Nyheden kommer dagen efter, at regeringen og en række af Folketingets partier er nået til enighed om en økonomisk erstatning til hele minkerhvervet, inklusive de følgeerhverv, der måtte være berørt. Aftalen lød på en samlet pakke på op mod 19 mia kr. i erstatning

Selvom Nordjydsk Minkfoder nu er gået konkurs, så peger både kurator for konkursboet og en advokat med speciale i ekspropriation alligevel på, at minkvirksomheder, der er gået konkurs, umiddelbart stadig vil have retten til erstatning.

»Der står i aftalen, at almindelige ekspropriationsretlige principper gælder. Så vi burde kunne læne os op af det, vi kender fra praksis,« fortæller Hanne Mølbeck, partner ved advokatfirmaet Bech Bruun med speciale i ekspropriation.

»Hvis nu vi forestiller os, at vi laver en normal ekspropriation, hvor vi skal lave en vej, som skal ind over en ejendom. I den ejendom er ejeren gået konkurs, og det er en kurator, der skal sælge den og prøve at få så mange penge i konkursboet som muligt. Ejendommen skal stadig eksproprieres, for vi skal bruge den for at anlægge vejen. Den pris, man fastsætter for ejendommen, vil dermed bare blive udbetalt til konkursboet i stedet for den gamle ejer. Derfor vil jeg spontant tænke, at det er nok det samme,« forklarer Hanne Mølbeck.

Hun peger dog på, at en ekspropriation af et helt erhverv aldrig nogensinde har fundet sted før. Derfor kan hun ikke udelukke, at der i den kommende bekendtgørelse bliver fastsat regler, der kan få betydning for konkursramte minkerhverv.

Ifølge Bech Bruun, der har analyseret gårsdagens politiske aftale, skal minkavlerne og følgeerhvervene opfylde en række krav for at komme i betragtning til at få del i erstatningen. Bl.a. er det en grundlæggende forudsætning, at der har været minkrelateret produktion frem til udbruddet af covid-19 ramte minkerhvervet. Om Nordjydsk Minkfoder specifikt opfylder disse krav, vides endnu ikke.

Minkfoderproducenten havde i senest aflagte regnskab en række påtegninger, herunder en usikkerhed om going concern, da kassen i selskabet på daværende tidspunkt var ved at være tom. Underskuddet i 2019 var på i alt 2,8 mio., og selskabet havde kortfristede gældsforpligtelser på 18 mio. kr.

Virksomheden producerede i 2019 15.800 tons minkfoder og ernærede sig ligeledes gennem produktion af biogas, samt eksport af fiskeprodukter og mælkesyrebakterier.

Ejeren af nu konkursramte Nordjydsk Minkfoder A/S vil ikke kommentere på sagen.

BRANCHENYT
Læs også