Serier
BREAKING

Valutafonden: Vacciner giver større løft til verdensøkonomien end ventet

Den Internationale Valutafond, IMF, har løftet sine forventninger til væksten i verdensøkonomien fra 5,2 til 5,5 pct. i 2021.

Corona rammer verden
IMF har opjusteret sit skøn over væksten i verdensøkonomien i 2021. Der ventes nu en vækst på 5,5 pct. i stedet for 5,2 pct., og det skyldes både vacciner og store hjælpepakker i de største økonomier. Foto: AP/Michael Sohn

Udrulningen af vacciner mod coronasmitten kommer til at give et positivt løft til økonomien i verden.

Det forudser Den Internationale Valutafond, IMF, i en ny opdatering af udsigterne for økonomien i verden.

»Selv om vi står midt i en periode med en usædvanlig stor grad af usikkerhed, så forventer vi, at den globale økonomi vil vokse med 5,5 pct. i 2021 og 4,2 pct. i 2022. Udsigterne for 2021 er opjusteret med 0,3 procentpoint i forhold til vores tidligere forventninger,« skriver IMF i sin opdatering, som netop er offentliggjort.

Det er en kombination af vaccinerne og forventningerne om yderligere finanspolitiske tiltag i et par af de større økonomier i verden, der ligger til grund for opjusteringen.

IMF advarer dog også om, at nye bølger med opblussen og flere nye varianter af coronavirussen ”giver anledning til bekymring for udsigterne.”

Valutafonden mener, at det er nødvendigt, at alle verdens lande står sammen om at få bugt med pandemien. Blandt andet ved at sikre nok midler til programmet COVAX under WHO, som skal sikre, at alle lande kan få del i vaccinerne - og ikke kun de rige lande.

»Inden vi når til en genåbning, står vi dog i en utrolig vanskelig situation. Smittetallene er skudt i vejret, nye mutationer er opstået, og flere lande er igen lukket ned. Nøjagtigt som vi selv har set det i Danmark. Det gør også, at prognosen ligesom alle andre prognoser under coronakrisen er behæftet med usædvanlig stor usikkerhed, og fremskrivningen er meget afhængig af vaccineproduktionen, som vi allerede har set en del problemer med,« siger cheføkonom Niklas Praefke fra Lederens Hovedorganisation.

IMF gør selv opmærksom på usikkerheden i sin prognose og har præsenteret to alternative fremskrivninger. I det positive scenarie ender væksten i år på 6,25 pct., mens det negative scenarie vil byde på en vækst omkring 4,75 pct.

Udover vaccinerne ser IMF som tidligere nævnt, at flere tiltag i en række store økonomier vil støtte den økonomiske genopretning oven på de mange lock downs rundt om i verden.

Der er annonceret store finanspolitiske initiativer i USA og Japan, mens EU har åbnet for deres såkaldte ”Next Generation Funds.”

»Selvom vi herhjemme forhåbentlig har fået vaccineret alle til sommer, så har det længere udsigter, før vaccinen er rullet ud til hele verden. Det kan skabe senfølger for dansk økonomi, som er dybt afhængig af samhandel med resten af verden. Heldigvis er mange af vores største eksportmarkeder langt fremme i vaccinekapløbet, hvilket er en god nyhed for de 850.000 arbejdspladser, som er afhængige af eksporten,« siger Niklas Praefke.

Til gengæld forventer IMF, at vaccinen først er bredt tilgængeligt globalt i anden halvdel af 2022.

BRANCHENYT
Læs også