Serier

Novo topper listen over betalinger til danske læger – skarpt forfulgt af store udenlandske koncerner

Medicinalselskabet Novo Nordisk bruger klart flest penge på betalinger af læger og øvrigt sundhedspersonale i Danmark.

Lægernes omstridte industrimillioner
Novo er det selskab, der betaler flest penge for at samarbejde med danske læger. Til sammenligning sniger Danmarks næststørste medicinalselskab, Lundbeck, sig kun lige akkurat ind i top-15 over de største betalere. Illustration: Anders Thykier

Knap hver tiende krone betalt til danske læger og øvrigt sundhedspersonale for alt fra foredrag til rådgivning og andet kommer fra det danske medicinalflagskib Novo Nordisk.

Det viser data, som Finans har fået adgang til via Lægemiddelstyrelsen.

»Der sker mange ting i sundhedssystemerne verden rundt, og der har vi ekstremt meget brug for at få et outside-in-perspektiv. Derfor arbejder vi med folk, som ofte har publiceret meget, er velrenommerede i miljøet og er kendte for at være skarpe på fakta,« siger Kirstine Brown Frandsen, corporate vice president i global medical affairs i Novo Nordisk.

Sådan har vi gjort
 • Hvert år skal sundhedspersonale, langt størstedelen læger, indberette, hvilken type samarbejde de har haft med medicinal- og medicoindustrien, og hvor mange penge de har fået for det. De data oplyser Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.
 • Tallene er imidlertid ikke opgjort samlet, men kun for den enkelte sundhedsfaglige person. For at få et overblik over dataene, har Finans har bygget en robot, der har indsamlet alle de indberettede oplysninger.
 • Dataene er trukket den 31. december 2020 og dækker over samtlige indberetninger i 2019 og 2020.
 • Novo Nordisk bliver dog skarpt forfulgt af schweiziske Novartis, der over de seneste tre år har brugt knap 8 mio. kr. på den type aktiviteter. Det faktiske tal er dog sandsynligvis højere, da ikke alle beløb for 2018 figurerer i Lægemiddelstyrelsens database.

  I Novartis ønsker ingen at stille op til et interview om de mange betalinger, ligesom virksomheden heller ikke vil svare på, hvorfor selskabet er blandt dem, der bruger flest penge i Danmark.

  »Når vi følger dansk lovgivning og regulering samt ENLI’s industrikodeks, sikrer vi, at vores aktiviteter foregår både lovligt og etisk forsvarligt,« skriver Peter Drøidal, Novartis’ danske landechef i en e-mail.

  ENLI, Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien, blev etableret den 1. april 2011 og fører tilsyn med lægemiddelbranchen. Det har til formål at sikre selvjustits for de virksomheder, som er medlem.

  »Vi mener, at åben kommunikation om betalingerne fordrer tillid hos patienter, sundhedspersonale, myndighedspersoner og offentligheden, og det understøtter vores følelse af forpligtigelse til data-gennemsigtighed og høje etiske forretningsstandarder,« lyder det fra Novartis.

  Som borger i dette land har jeg en interesse i, at lægerne er veluddannede, og jeg har også en interesse i, at de ved, hvilke behandlingsmuligheder der er.

  Uffe Kåre Rasmussen, direktør for bæredygtighed og compliance i Lundbeck

  Til sammenligning sniger Danmarks næststørste medicinalselskab, Lundbeck, sig kun lige akkurat ind i top-15 over de største betalere.

  »Som borger i dette land har jeg en interesse i, at lægerne er veluddannede, og jeg har også en interesse i, at de ved, hvilke behandlingsmuligheder der er. Den sidste del har vi som lægemiddelvirksomhed et ansvar for, mens det er nogle andre, der for den første del har et væsentligt ansvar. Det er i hvert fald min personlige holdning,« siger Uffe Kåre Rasmussen, direktør for bæredygtighed og compliance i Lundbeck.

  De 10 selskaber, der betaler mest, står med 44 pct. for lige knap halvdelen af de samlede betalinger på 121 mio. kr. over de seneste tre år, hvor en del af betalingerne i 2018 altså ikke figurer, da de løbende er blevet fjernet fra Lægemiddelstyrelsens database.

  BRANCHENYT
  Læs også