Erhverv

Gorm’s’ stiftere overtager kontrollen: »Det er ikke gået, som vi håbede«

Tre år efter Orklas opkøb af aktiemajoriteten i Gorm’s vælger stifterne at købe selskabet tilbage.

Artiklens øverste billede
Fem af de seks stiftere bag Gorm's køber nu 47,8 pct. af aktieandelen for at genvinde kontrollen. Øverst fra venstre ses: Gorm Wisweh, Kim Keller, Jakob Heiberg. Nederst fra venstre: Christian Madsen (adm. direktør), Andreas Byder (der ikke er med i opkøbet) og Jonas Fogh.

Stifterne af restaurantkæden Gorm’s overtager nu størstedelen af fødevarekoncernen Orklas ejerandel og genvinder dermed den fulde kontrol med de 11 spisesteder.

Det sker i erkendelse af, at der er behov for et kursskifte i det 12 år gamle foretagende, der består af 200 medarbejdere og kom ud af 2019 med et minus på 6,8 mio. kr.

»Vi må være ærlige at sige, at det ikke er gået, som vi havde håbet. Derfor har alle omkring bordet sagt, at der skal noget andet til fremover. Den hårde vækststrategi har ikke fungeret. Tallene taler jo deres eget sprog, så i bakspejlet må vi nok erkende, at vi slog et for stort brød op,« siger adm. direktør og medstifter Christian Madsen.

Den nye ejerstruktur betyder, at tv-kokken Gorm Wisweh og de andre stiftere – sammen med den nye økonomidirektør, Jakob Mikkel Hansen – kontrollerer yderligere 47,7 pct. af Gorm’s og dermed reducerer Orklas andel fra 67,7 til 19,9 pct.

Hvordan prissætningen og aktiefordelingen herefter ser ud, ønsker parterne ikke at afsløre, men kontrolskiftet finder sted, blot tre år efter at stifterne fejrede salget med kolde øl og wienerschnitzler i en sen time på Rio Bravo i København.

Det var natten til den 13. marts 2018.

»Investeringen i Gorm’s giver Orkla en prominent position i en ny salgskanal med god vækst,« lød det dengang fra den børsnoterede norske fødevarekoncern, der få uger senere fulgte købet op med en kapitalforhøjelse på 30 mio. kr.

Efterfølgende åbnede Gorm’s spisesteder i Københavns Lufthavn, Aarhus, Horsens, Roskilde og Viborg, men fortjenesten fulgte ikke med på koncernniveau, og sidenhen måtte Gorm’s dreje nøglen om i Odense, fordi organisationen slet og ret var gearet til et højere salg.

I begyndelsen af 2020 afløste Christian Madsen så den hidtidige direktør, Anders Kjørup, hvilket sendte et signal om, at stifterne ønskede at være tæt på beslutningerne igen.

Det understreges med ejerskiftet midt under nedlukningen af restaurationsbranchen, der eksempelvis har fået Gorm’s til at lancere en digital service, hvor menukortet, betjeningen og udbringningen i højere grad skal afspejle følelsen af at sidde i restauranterne.

Følelsen er nøgleordet i den sætning, for stifterne vil gerne bringe restaurantkæden tilbage til udgangspunktet rent oplevelsesmæssigt.

»Vi kender den vindende formel og vil bare indføre den i et mere tålmodigt tempo. For vi har selvfølgelig fortsat vækstambitioner. Jeg skal vare mine ord, men man kan godt sige, at vi ikke helt har haft den samme forståelse af, hvilken retning restauranterne skal udvikle sig i. Nu vælger stifterne at lægge hånden på kogepladen,« forklarer Christian Madsen.

Gorm’s tæller i dag 12 restauranter – heraf én i Japan. Foto: Gorm’s

Han har ad flere omgange boet i Italien og står tillige bag et vinimportfirma med landets bedste restauranter på kundelisten. Undervejs har direktøren også bestået sommelieruddannelsen med højeste udmærkelse – og det er med afsæt i en stor gastronomisk passion, at Gorm’s definerer sin retning.

»Succesen skyldes, at vi var agile, hurtige og innovative som entreprenører. Det har vi ikke haft de samme udfoldelsesmuligheder for de seneste år, det kan jeg jo godt sige ærligt, for det er svært, når fokus så entydigt er på en superoffensiv ekspansion,« lyder det fra Christian Madsen.

Opkøbet af halvdelen af aktierne har fordret en ny værdiansættelse af Gorm’s på et tocifret millionbeløb og betyder med direktørens ord, at tingene fremover bliver mindre baseret på »Excel-arkbeslutninger«.

»Et godt eksempel er, at vi ikke er ude efter leverandører, som har alt på hylderne, men derimod dem, der matcher vores visioner bedst muligt. Så der er enormt meget hjerteblod i det for os – sagt med den største respekt for den hidtidige majoritetsejer.«

Orkla lægger i et skriftligt svar vægt på, at ejerskiftet er sket efter en god og konstruktiv dialog om retningen for restaurantkæden.

»Vi tror på, at stifterne vil arbejde videre med at udvikle Gorm’s til gavn for brandet og de danske forbrugere, mens vi følger med fra sidelinjen og koncentrerer os om vores andre forretningsområder,« skriver Nilüfer Sahin, kommunikationsdirektør for Orkla i Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.