Erhverv

Sundhedsstyrelsen holdt sig for meget til gammel viden

Statsministeriet udfordrede rådgivning fra Sundhedsstyrelsen, fortæller ekspertgruppes formand. Der var også uenighed om, hvor meget plads der skulle gøres til covid-patienter på bekostning af andre.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

Der var uoverensstemmelser mellem Statsministeriet og Sundhedsstyrelsen i de første måneder af regeringens håndtering af coronaepidemien i foråret 2020.

Det siger Jørgen Grønnegaard Christensen, formand for den uvildige ekspertgruppe, der har gransket regeringens coronahåndtering, ved en høring i Folketinget lige nu.

Her fremlægger ekspertgruppen sin flere hundrede sider lange redegørelse, som er offentliggjort i fredag.

Deres gennemgang af alenlange mailtråde mellem de forskellige parter viser, at de faglige vurderinger fra Sundhedsstyrelsen ikke sjældent er blevet udfordret, fortæller Jørgen Grønnegaard Christensen.

»Den, der fremstår som den udfordrende part, det er i meget høj grad Statsministeriet,« siger Jørgen Grønnegaard Christensen, der er professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

»Statsministeriet siger via Sundheds- og Ældreministeriet, at vi skal have nogle rapporter og resultater, der analyserer coronasituationen noget grundigere, end det der kommer fra Sundhedsstyrelsen,« siger han og understreger, at det er en »positiv« udfordring af myndighedsvurderingerne, når man tager nabolandes coronahåndtering i betragtning.

Faktisk peger Jørgen Grønnegaard Christensen på, at der hos Sundhedsstyrelsen var en »tilbøjelighed til at henholde sig til erfaringer fra fortiden«.

»Vi kan konstatere, at den usikkerhed, der knytter sig til indsigten i, hvilken sygdom man står med, indebærer, at der er en vis træghed i opdateringen i den viden, man baserer rådgivningen på,« siger han.

Men ekspertgruppen kritiserer også Statsministeriet på andre måder - også i spørgsmålet om relationen til Sundhedsstyrelsen og den generelle ekspertrådgivning.

For eksempel siger Jørgen Grønnegaard Christensen, at man sagtens kunne have trukket på vurderinger fra eksterne virologer og andre relevante eksperter på et tidligere tidspunkt.

»Vi skal helt frem til maj, før der bliver trukket ekstern ekspertise ind,« siger han.

Samtidig kritiserer ekspertgruppen, at Statsministeriet og statsminister Mette Frederiksen - som det allerede har været fremme tidligere fredag - skubbede sundhedsmyndighederne foran sig ved at sige, at det var anbefalingen fra en bred kreds af myndigheder, at Danmark skulle lukkes ned den 13. marts, selv om det ikke var tilfældet.

»Man kan ikke læse det på anden vis,« siger Jørgen Grønnegaard Christensen.

Til sidst i den del af høringen, der handler om Statsministeriets kontakt med Sundhedsstyrelsen, siger Jørgen Grønnegaard Christensen, at der var en grundlæggende uenighed og diskussion mellem styrelsen og ministeriet, når det handler om at prioritere i sundhedsvæsenet for at håndtere coronasmittede patienter.

»Der er uenighed og diskussion mellem Sundhedsstyrelsen og regeringen. Styrelsen siger, at vi skal lægge et proportionalitetsprincip til grund, altså, at vi skal ikke prioritere højere, end at vi også skal være i stand til at løse andre opgaver,« siger Grønnegaard Christensen og fortæller, at Statsministeriet ønskede at anlægge en mere »forsigtig« tilgang for ikke at risikere overbelastning af sygehusene.

»Der var en uoverensstemmelse der. Det kan man ikke bortforklare på nogen måde,« siger Jørgen Grønnegaard Christensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.