Erhverv

Carlsberg risikerer nye medejere i sin britiske fusion

Carlsbergs partner i UK - Marston's - har modtaget et overtagelsestilbud fra en amerikansk kapitalfond.

Carlsberg fik i slutningen af sidste år de britiske myndigheders godkendelse til fusionen med Marston's Brewing Company. Foto: Reuters/Nigel Roddis/

Det er kun godt tre måneder siden, at de britiske konkurrencemyndigheder godkendte fusionen mellem Carlsberg UK og Marston’s Brewing Company.

Det var en samlet transaktion til 780 mio. britiske pund eller 6,4 mia. kr., hvor de to lagde deres bryggeriforretninger sammen.

Carlsberg betalte 2,3 mia. kr. til Marston’s for at få aktiemajoriteten på 60 pct., mens Marston’s beholdt resten i det fælles fortsættende selskab Carlsberg Marston’s Brewing Company.

Udover ejerskabet i det fælles selskab af bryggeriaktiviteter består Marston’s bl.a. også af en stor kæde af pubber.

Men nu har den amerikanske kapitalfond Platinum Equity Advisors afgivet et tilbud på Marston’s, der er børsnoteret.

Og det tilbud omfatter også den 40 pct. store aktiepost i Carlsberg Marston’s Brewing Company.

Marston’s har ingen kommentarer til tilbuddet, der skal behandles af selskabets bestyrelse og ultimativt af dets aktionærer, fremgår det af en meddelelse til børsen i London.

Der er tale om en ikke-bindede ”føler” fra amerikanerne til Marston’s, og ifølge de britiske overtagelsesregler skal kapitalfonden senest den 26. februar komme med et regulært bud eller ”holde sig væk”.

Carlsberg har ingen kommentarer til udsigten til at få en nye partner i Storbritannien, men henviser til den børsmeddelelse, som Marston’s har udsendt.

Da fusionen blev godkendt i oktober sidste år lød det således fra Tomasz Blawat, der er adm. direktør for Carlsberg UK:

»Joint venturet mellem Carlsberg UK og Marstons PLC, som skal danne Carlsberg Marstons Brewing Company, forener to historiske bryggerier med fælles værdier, historie og arv for at skabe en virksomhed med en bæredygtig fremtid inden for britisk brygning. Godkendelsen af fusionen er en vigtig milepæl i dannelsen af det nye selskab, som vi mener vil skabe betydelig værdi for medarbejdere, kunder og øldrikkere i Storbritannien, og vi ser frem til at gå videre til næste trin.«

Blandt de mærker det fusionerede selskab sælger på det britiske marked er Carlsberg, Poretti, Tetley’s og Sommersby. Fra Marston’s kommer mærker som Hobgoblin, Wainwright og 61 Depp.

Carlsbergs forretning i Storbritannien har gennem mange år været i en meget dårlig forfatning med store årlige underskud. Der har desuden været en lind strøm af direktørudskiftninger.

Lige siden Cees ’t Hart overtog posten som topchef for Carlsberg har han arbejdet på at få skruet en fornuftig forretning i Storbritannien sammen.

Først ved at lappe på den eksisterende forretning, men det var langt fra nok. Derfor valgte han til sidst at fusionere sig større og bedre i Storbritannien.

Læs også
Top job