Serier

Life science-firmaer og læger politianmeldt: Hver fjerde sjusker med indberetningspligten

På to år er otte sundhedspersoner og virksomheder blevet politianmeldt for ikke at indberette deres tilknytning til hinanden. Ny informationskampagne skal afbøde forglemmelser og forvirring med reglerne.

Lægernes omstridte industrimillioner
Illustration: Anders Thykier

En stor andel læger lever ikke op til de regler, der skal sikre gennemsigtighed med de millioner af kroner, som standen hvert år modtager af industrien.

Mens hver fjerde sundhedsperson har fået en løftet pegefinger ved den seneste stikprøvekontrol, er seks personer og to virksomheder de seneste to år blevet politianmeldt efter gentagne gange at have undladt at oplyse om deres samarbejde.

»Dem, der reagerer på vores henvendelser om, at de ikke har anmeldt et tilknytningsforhold, får en indskærpelse. Dem, der i sidste ende slet ikke reagerer på vores henvendelser, har vi politianmeldt,« siger Kim Helleberg Madsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen.

Sådan har vi gjort
  • Hvert år skal sundhedspersonale, langt størstedelen læger, indberette, hvilken type samarbejde de har haft med medicinal- og medicoindustrien, og hvor mange penge de har fået for det. De data oplyser Lægemiddelstyrelsen på deres hjemmeside.
  • Tallene er imidlertid ikke opgjort samlet, men kun for den enkelte sundhedsfaglige person. For at få et overblik over dataene, har Finans har bygget en robot, der har indsamlet alle de indberettede oplysninger.
  • Dataene er trukket d. 31. december 2020 og dækker over samtlige indberetninger i 2019 og 2020.
 • Siden 2014 har læger, sygeplejersker og andre personer i sundhedssektoren sammen med industrien været forpligtede til at oplyse om deres tilknytninger til hinanden.

  De informationer offentliggør Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside, så hele Danmark følge med i, hvilke økonomiske interesser og potentielle interessekonflikter deres læger har.

  Men ordningen, der skal sikre gennemsigtighed, lever ikke helt op til hensigten. Den seneste stikprøvekontrol, der gav en løftet pegefinger til knap 200 sundhedspersoner, omfattede 720 personer.

  »Vi har presset på og deltaget aktivt i lovarbejdet, fordi vi gerne vil have transparens mellem industri og sundhedspersoner. Hvis transparensen mangler, er det selvfølgelig et problem, men i og med at hele sundhedsvæsenet har været dybt påvirket af pandemien, har vi forståelse for, at det ikke er det, der bliver prioriteret øverst lige nu,« siger Sine Jensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet.

  De seneste to år har sundhedspersonalet i Danmark, primært læger, anmeldt at have modtaget i alt lige over 100 mio. kr. kr. fra industrien som betaling for alt fra forskning, foredrag og rådgivning.

  Det viser data, som Finans har indsamlet fra Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

  I alt har 2.431 læger og andet sundhedspersonale i 2019 og 2020 angivet, at de har tilknytning til industrien, hvoraf 1.753 personer har fået betaling for deres tilknytning.

  Det er dog ikke nødvendigvis med vilje, at de politianmeldte sundhedspersoner ikke har reageret på advarslerne – nok nærmere, at folk ikke læser deres e-boks rutinemæssigt og overser mails.

  Det samme gælder for de læger og sygeplejersker, der undlader at indberette deres tilknytningsforhold, og som får en reprimande, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

  »I langt de fleste tilfælde er der tale om rene forglemmelser eller uvidenhed om, hvad der tæller som tilknytninger,« siger han.

  Der er særligt problemer med at få sundhedspersonalet til at forstå, at de også skal anmelde de tilknytninger, hvor de ikke modtager honorar.

  Det gælder eksempelvis foredrag på arbejdspladsen, hvor en virksomhed er medarrangør. Eller industrifinansieret forskning, som sundhedspersonen udfører som led i den daglige drift på arbejdspladsen.

  »Vi er p.t. i gang med at lave en ekstra informationsindsats,« siger Kim Helleberg Madsen.

  Den målrettede informationskampagne udarbejdes sammen med Lægeforeningen og skal sikre, at sundhedspersonalet bliver gjort opmærksom på lovkravet.

  BRANCHENYT
  Læs også