Erhverv

Anders Samuelsen på pengejagt for tidligere fængslet

Den tidligere danske udenrigsminister og leder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, er blevet hyret af en erhvervsmand med blakket fortid.

Artiklens øverste billede
Anders Samuelsen på rundtur i Europa, mens han stadig var udenrigsminister. Nu forsøger han at rejse penge. Foto: Martin Kaae

For mindre end to år siden var han udenrigsminister for Danmark. Nu er han på pengejagt for en tidligere kriminel.

Anders Samuelsen har netop landet en direktørkontrakt i iværksættervirksomheden UV Medico, og dermed har han indledt et samarbejde med en kontroversiel erhvervsmand.

Anders Samuelsens rolle som ny direktør er at »rejse penge« til virksomheden, der blev stiftet 1. april 2020, forklarede han forrige uge til Finans.

Bestyrelsesformanden for UV Medico er den østjyske erhvervsmand Peter Johansen, og virksomheden ejes af hans søn, Mikkel Bandholm.

Fra diskolys til tremmer

Som stifter af Martin Gruppen var Peter Johansen manden bag 1990’ernes lysshows. Aarhus-virksomheden producerede computerstyrede lysrobotter og røgkanoner til koncerter, diskoteker, TV-studier og teatre og havde flere af verdens største rockstjerner i kundekredsen.

I 1994 lykkedes det Peter Johansen at indsætte Poul Schlüter, der var statsminister fra 1982-1993, som bestyrelsesformand for Martin Gruppen. De to kendte ikke hinanden, men virksomhedens resultater var tilstrækkelige til at lokke den tidligere statsminister, har Peter Johansen tidligere forklaret.

Året efter Schlüters ankomst gik virksomheden på børsen. Peter Johansen indkasserede straks 40 mio. kr. og halvandet år senere endnu 183 mio. kr.

Han solgte i 1999 sin sidste aktieandel til 70 mio. kr. og kappede båndene til virksomheden, som han frem til 1998 var direktør for.

Til gengæld kom han i Bagmandspolitiets kløer.

For han havde udnyttet insiderviden til – gennem sine børns selskab - at opkøbe 72.000 Martin-aktier til kurs 125, mens han samtidig forhandlede med et investeringsselskab om salg af en aktiepost til kurs 175. Straffen lød på seks måneders fængsel – på daværende tidspunkt var det den strengeste straf givet for insiderhandel.

Om sagen har Peter Johansen i dag denne bemærkning:

»Da jeg konstaterede, at jeg faktisk havde en fortjeneste på aktieopkøbene, skrev jeg til Fondsbørsen og forklarede forløbet og spurgte, om jeg kunne tilbageføre købene, så jeg ikke tjente på de opkøb. Jeg hørte intet tilbage fra Fondsbørsen, men blev efter cirka syv til otte måneder sigtet for insiderhandel,« skriver han i en mail og fortsætter:

»Umiddelbart efter sigtelsen blev jeg opsøgt af en tidligere minister, der fortalte mig, at jeg var den uheldige, det gik ud over, idet man politisk havde besluttet at køre en skuesag, idet man ønskede at statuere et eksempel, og da jeg havde en høj medieprofil, var jeg det perfekte offer.«

Efter Martin-tiden har Peter Johansen stået bag en stribe selskaber – bl.a. skibsværftet Royal Denship, der byggede yachter til verdens rigeste, indtil værftet gik konkurs.

Samme vej er det gået andre af Johansens selskaber. Peter Johansen Group blev eksempelvis begæret konkurs efter en ubetalt skattegæld og gæld til en medarbejder.

I en e-mail oplyser Peter Johansen, at han »endte med at betale enhver sit«.

Tilsvarende blev lysfirmaet SGM begæret konkurs med en gæld på over 100 mio. kr.

»Der var tab i millionklassen til kreditorerne,« siger kurator Christian Jul Madsen fra Kromann Reumert, mens Peter Johansen i en e-mail hæfter sig ved, at »stort set samtlige kreditorer var meget tilfredse med den måde, vi havde behandlet dem på, og de havde forståelse for, hvad der var årsag til konkursen«.

I 2016 idømte Vestre Landsret Peter Johansen en økonomisk øretæve for i forbindelse med en af sine konkurser at have forsøgt at unddrage sig moms.

»Skat er efterfølgende blevet betalt,« skriver Peter Johansen i en mail.

Peter Johansen efter dommen i landsretten, hvor han blev idømt et halvt års ubetinget fængsel for insider-handel. Foto: Erik Kragh

Uden fare

Med UV Medico er forretningsideen ifølge cvr-registeret »at drive virksomhed med produktion og salg af lyssystemer og udstyr til sterilisering og desinfektion i sundhedssektoren«.

Konkret vil virksomheden udvikle, producere og sælge UV-lys, der kan bruges til at dræbe bakterier og virus uden at skade det omkringværende væv. Herunder er det målet, at UV-lyset skal bruges mod covid-19-virussen.

Lige siden den danske læge Niels Ryberg Finsen i 1903 modtog Nobelprisen i medicin og fysiologi for sin forskning i lysets sygdomsforebyggelse, har det været kendt, at ultraviolet lys kan virke desinficerende.

Udfordringen har været, at UV-lys ikke kun kan skade bakterier og virus, men også levende væv, og derfor kan det være skadeligt at bruge på mennesker. Hos UV Medico mener man dog stort set at have knækket koden:

»UV Medico er tæt på at have et produkt, der kan bruges uden fare for mennesker. Nu skal jeg hjælpe med at rejse penge og få produktet ud globalt, hvor der allerede er stor interesse,« sagde Anders Samuelsen i sidste uge til Finans.

Guld og grønne skove

Paul Michael Petersen er professor og sektionsleder på DTU Fotonik og har i årevis beskæftiget sig med UV-lys. Han forklarer, at der i dag er en lang række virksomheder, der sælger UV-lys, som kan bruges til at desinficere for eksempel dørhåndtag, hospitalsstuer mv. Sådan har det været i årevis.

Desværre har lyset den bivirkning, at det kan give hudkræft og øjenskader, og derfor er det kun i få tilfælde taget i brug på mennesker.

De seneste år har forskere på Columbia University dog i laboratorieforsøg demonstreret, at en bestemt type UV-lys – far-UV – kan slå bakterier ihjel uden at skade den hud, de sidder på.

Men Paul Michael Petersen har til gode at se detaljeret dokumentation for, at huden ikke bliver beskadiget, og at laboratorieforsøget kan genskabes i virkeligheden.

»Der er rigtig mange, som slår sig op på sådan et produkt. De lover guld og grønne skove, men man skal kunne dokumentere i forsøg, at man ikke skader DNA’et. Det er meget svært at vise,« siger han.

Det seneste år har han fået »rigtig mange opkald af folk med tilsvarende ideer« som UV Medico, forklarer han.

»Specielt i denne tid får man jo rigtig meget medvind, hvis man vil gøre noget mod covid-19. Men der er meget langt fra at få den idé til at kunne stå med et troværdigt godkendt produkt,« siger han og understreger, at hvis UV Medico vil anvende UV-lys på mennesker, skal virksomheden sikre sig en etisk godkendelse til at lave forsøg på mennesker og kunne dokumentere, at lyset ikke er til fare for mennesker.

»Det kræver mange kompetencer, unik forskning og store forsøg, og derfor også rigtig mange penge og tid at komme dertil,« siger han.

Anders Samuelsen tog sin afsked som politisk leder i Liberal Alliance dagen efter folketingsvalget 2019, hvor partiet blev barberet fra 13 til 4 mandater og Samuelsen ikke selv opnåede valg. Foto: Peter Hove Olesen

»Kønt er det ikke«

Alfred Grinderslev, der er revisor og tidligere har hjulpet Bagmandspolitiet i sager om økonomisk kriminalitet, har gennemgået UV Medico og Peter Johansens selskaber.

UV Medico blev stiftet i 2020, og 90 pct. af firmaet ejes af Peter Johansens søn Mikkel Bandholm gennem et selskab, hvor det ifølge revisorerne er uvist, hvorvidt der overhovedet er nogen kapital. Det skyldes, at aktiverne i Bandholms selskab hovedsageligt består af aktier i et andet selskab, P.L.I. Professional International ApS, hvor der ifølge regnskabet er en tvist om ejerskabet.

Grinderslev hæfter sig samtidig ved, at Peter Johansen været involveret i flere selskaber, som er blevet tvangsopløst eller er gået konkurs.

»Jeg har ikke ord for, hvad man kalder en sådan historik, men kønt er det ikke,« skriver Grinderslev i en e-mail.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, har gennemgået Peter Johansens historik i selskabsregistret.

»Man kan konstatere, at han har været involveret i en del ting, som bliver lukket eller går konkurs. Det er ikke ulovligt, men banker, som man agerer med, vil kigge på historikken og vurdere, om den indikerer, at man er én, som efterlader tab bag sig. Man skal være opmærksom på ledelsens track record både som kreditgiver og investor,« siger han:

»Som investor ville jeg ikke røre det her, og det er ikke en formand, som jeg ville ønske skulle passe på mine penge.«

Peter Johansen skriver i en e-mail:

»Jeg har altid været idemand og brænder for at skabe nye produkter og virksomheder. I al beskedenhed har det skabt flere tusinde arbejdsplader og sunde virksomheder, som i dag lever videre under andres ejerskab. I UV Medico har det hele tiden været tanken, at jeg skulle sætte det hele op og derefter udelukkende koncentrere mig om innovation og produktudvikling og således ikke være hverken direktør eller medlem af bestyrelsen.«

Anders Samuelsen vil ikke til citat forholde sig til Peter Johansens historik og vil hverken svare på spørgsmål om virksomhedens økonomi eller om status på udviklingen af et UV-produkt.

»Jeg kan sige, at vi er langt, og at det er super interessant. Mere kan jeg ikke give dig nu,« siger Anders Samuelsen.

»Jeg er ansat til at drive projektet fremad,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.