Serier

Industriarbejdere hjemsendes ikke og smittes sjældent med coronavirus

Coronsamitten hos landets industriarbejdere er lavere end i andre brancher. Ifølge en ekspert skyldes det gode arbejdsvilkår.

Corona rammer verden
Gode arbejdsvilkår hos industriarbejdere mindsker smitten. Foto: Johanne Jedig Wejse

Størstedelen af dansk erhvervsliv har i en længere periode haft udskiftet den daglige gang på arbejdspladserne med et hjemmekontor i privaten.

Det gælder dog ikke alle, viser nye tal fra Sundshedsdatastyrelsen, skriver DR.

Modsat store dele af befolkningen er landets industriarbejdere fritaget for at rykke deres daglige arbejdsgang hjem. Alligevel er kun 3 pct. blandt dem testet positive for coronavirus, mens tallet i bygge- og anlægsbranchen er endnu lavere med 2,9 pct.

Branchen med det højeste smittetal er sundhedssektoren med 6,1 pct. efterfulgt af kommunikationsbranchen med 3,8 pct. og finansierings- og forsikringsbranchen med 3,7 pct.

Overlæge og lektor i klinisk epidemiologi på Århus Universitet Reimar Thomsen udtaler til DR, at det lave smittetal i industri- og byggebranchen med stor sandsynlighed skyldes, at medarbejdernes arbejdsvilkår er særligt gode til at begrænse smitten.

»Langt de fleste danskere smittes i privaten. Smitten sker uden for arbejdspladsen i større sociale sammenhænge, hvor man er sammen med folk, man kender. Arbejdsgiverne har været enormt gode. Der sker temmelig lidt smitte på danske arbejdspladser blandt kollegaer«, siger Reimar Thomsen.

Ifølge adm. direktør hos chokolade- og slikfabrikken Carletti, Niels Petersen, er der en klar årsag til, at arbejdsgiverne har et skærpet fokus på, at smitten holdes nede blandt de ansatte. Han fortæller i et indslag til DR, at industrien er dybt afhængig af, at deres medarbejdere ikke smittes med coronavirus. Medarbejderens fysiske fremmøde er nødvendig, for at produktionen ikke går i stå, og så virksomhederne kan levere deres varer.

BRANCHENYT
Læs også