Erhverv

Rejsebranchen vil sætte turbo på coronapas

Regeringens planer om at lancere et coronapas vækker glæde i rejsebranchen. Her understreges det dog, at passet helst skal lanceres hurtigt og være internationalt anerkendt.

Det kommende coronapas kan være med til at genstarte rejsebranchen og igen åbne for, at danskerne kan komme på ferie ude i verden. Det vurderer rejsebureauernes forening.
Foto: Joachim Adrian

I rejsebranchen er der begejstring over regeringens planer om at udvikle et såkaldt coronapas, der kan dokumentere, at brugeren er vaccineret mod covid-19.

»Det er et stort skridt på vejen til at få åbnet for rejser igen,« vurderer Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF.

Regeringen offentliggjorde tidligere i dag beslutningen om at lancere et coronapas, der kan anvendes ved udlandsrejser. I en pressemeddelelse fra Finansministeriet lyder det, at passet lanceres »for at holde hånden under dansk erhvervsliv«.

I første omgang lanceres løsningen på sundhed.dk i slutningen af februar og vil svare til det covid-19 test-pas, som i dag kan bruges som dokumentation for negativ test. Samtidig sætter regeringen gang i et arbejde med udvikle et digitalt coronapas, som skal matche de krav, der stilles i EU.

Fungerende finansminister Morten Bødskov understreger, at det er helt afgørende for genstarten af det danske samfund, at virksomhederne igen kan komme op i tempo og få medarbejderne ud i verden:

»Regeringen lancerer derfor hurtigt en løsning, der kan anvendes i forbindelse med rejser, og vil desuden undersøge muligheden for at lave et digitalt coronapas, der kan bruges i flere sammenhænge.«

Det digitale coronapas ventes imidlertid først at være klar om tre-fire måneder, og i rejsebranchen er man bekymret over at skulle vente så længe.

»En tidshorisont på tre-fire måneder er for lang. Jeg mener, vi skal arbejde på at få rammerne og det praktiske på plads så hurtigt som muligt. Det kan faktisk ikke gå hurtigt nok. Det haster med at få både rejsebranchen og resten af oplevelsesøkonomien - herunder hoteller, musiklivet, museer, cafeer og restauranter – på benene igen,« udtaler Lars Thykier i en pressemeddelelse fra Danmarks Rejsebureau Forening.

I rejsebureauernes forening mener man, at coronapasset bør være klar senest 1. maj, og der skal være tale om en international løsning – helst udviklet i samarbejde med EU og eventuelt WHO. Ellers er der fare for, at projektet drukner i bureaukrati og bilaterale aftaler, lyder advarslen.

»Det er vigtigt for alle brancher, der er ramt af pandemien, at hele EU bliver enige om, at acceptere hinandens coronapas-dokumenter. Det nytter ikke, at vi skal til at lave én aftale med f.eks. Grækenland, en anden med Spanien og en tredje med Tyskland. Jeg ser gerne, at hele EU kommer med i første hug og hurtigt derefter hele verden,« udtaler Lars Thykier.

Også blandt en række af de virksomheder, der lever af at kunne sende medarbejdere ud i verden, understreges det, at coronapasset skal være internationalt anerkendt. Ellers vil det være et slag i luften.

BRANCHENYT
Læs også