Erhverv

Lundbeck har halveret rekordhøje lønomkostninger til topchef

En særlig skattekompensation sendte årslønnen til Lundbecks topchef i vejret. Nu er Deborah Dunsires samlede årsløn mere end halveret.

Topchefer fra en lang række af landets virksomheder dukker op til årets VL Døgn i FN Byen.
Taler fra Deborah Dunsire, CEO Lundbeck (dette foto); Lars Sandahl Sørensen, CEO SAS, Danmark; Anders Top Haustrup, CEO PlusPack; Alexander Lacik, CEO Pandora.
Foto: Lars Krabbe.

57,2 mio. kr.

Så meget indkasserede Lundbecks topchef, Deborah Dunsire, samlet for sin direktørpost hos det danske medicinalselskab i 2019.

Den rekordhøje årsløn sendte Lundbeck helt i tops i dansk erhvervsliv, når det kommer til lønomkostninger til topchefen.

Samtidig trak den tocifrede millionløn overskrifter i diverse medier og satte gang i en debat om lønomkostningerne til en række prominente topchefer i børsnoterede selskaber.

Nu viser Lundbecks seneste årsregnskab, at selskabet har mere end halveret sine lønomkostninger til den amerikanske Deborah Dunsire, der kom til Lundbeck fra USA i 2018.

Ifølge regnskabet kunne Lundbeck nemlig sidste år ”nøjes” med at betale topchefen en samlet årsløn på 25,7 mio. kr.

En stor del af lønnedgangen skyldes, at topchefens rekordhøje årsløn i 2019 var båret frem af en særlig engangsbetaling i form af skattekompensation, der udover Dunsires grundløn på 21,2 mio. kr. sikrede hende en betaling på 36 mio. kr.

Skattekompensationen skete, fordi Lundbeck havde indgået en aftale med topchefen, som betalte skatteforskellen på de afkast fra investeringer fra personlige aktiver mellem USA og Danmark, som Dunsire havde ved ansættelsens start. En ordning, der i 2020 ”blot” kostede medicinalselskabet 2,7 mio. kr.

Omvendt steg Lundbecks lønomkostningerne til topchefens grundløn og andre bonusser og særtillæg i 2020.

Lundbeck-formand Lars Rasmussen understregede sidste år over Finans, at topchefens skatteaftale indeholder et loft for, hvor meget Lundbeck kan betale.

Hverken han eller Deborah Dunsire ville dog oplyse, hvordan det loft er skruet sammen.

»Jeg kan godt sætte mig ind i, at det er et stort tal. Det synes jeg virkelig også, at det er. Men det er konsekvensen af, at det er en person, som har bevist sit værd,« sagde Lars Rasmussen i forbindelse med Dunsires rekordløn.

Ifølge Lundbecks seneste regnskab steg Deborah Dunsires grundløn fra 9,4 mio. kr. i 2019 til 9,6 mio. kr. i 2020. I samme periode voksede topchefens bonusordninger og særtillæg med knap 2 mio. kr. til samlet 13,4 mio. kr.

Lundbecks samlede omkostninger til løn, bonusordninger og særtillæg for direktionen og ledelsen lød i 2020 på knap 63 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også