Erhverv

Biotekselskab skyder stamcelle-projekt i gang i diabetes: Novo-direktør er uimponeret

Det amerikanske biotekselskab Vertex vil snart teste sit første stamcelleprojekt inden for diabetes i mennesker. Det giver ikke et lægemiddel, lyder det fra Novo Nordisk.

Mads Krogsgaard Thomsen er koncerndirektør i Novo Nordisk med ansvar for forskning og udvikling, indtil han 1. marts 2021 sætter sig i spidsen for Novo Nordisk Fonden som adm. direktør. Foto: Gregers Tycho

Det amerikanske biotekselskab Vertex gør nu klar til at sende den første stamcelle-lægemiddelkandidat i klinikken.

Det fremgår af en meddelelse fra Vertex.

»Mens vi fejrer 100-året for opdagelsen af insulin i år, er vi begejstrede for at tage den første celleterapi, der har et potentiale til meningsfyldt at påvirke mennesker der lever med type 1-diabetes, i klinikken,« udtaler Bastiano Sanna, koncerndirektør med ansvar for celle- og genterapi i Vertex, i en kommentar.

Fase 1/2-studiet vil blive skudt i gang i løbet af første halvår 2021. Dermed kommer Vertex også i hvert fald tidsmæssigt langt foran Novo Nordisk, der har ambitioner om det samme på sigt.

»Du kan argumentere for, at selskabets tilgang er god for at bevise princippet, men det er højest usandsynligt, at det vil levere et produkt til markedet,« lød Mads Krogsgaard Thomsens svar på telekonferencen for analytikere og investorer i går.

Novo Nordisks koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling frem til udgangen af februar 2021 begrundede det med, at Vertex’ forsøg alene baserer sig på stamceller, der ikke er beskyttet i en form for kapsel eller hinde.

Uden det sidste vil man derfor skulle give patienten noget immunreducerende for ikke få kroppen til at slå cellerne ihjel, og det er ikke lige sådan. Netop derfor vil Vertex også behøve en teknologi, der indeholder indkapsling af stamcellerne, i næste generations produkt.

Novo Nordisk har endnu ikke selv testet et stamcelleprojekt i mennesker, men ambitionen er, at det snart vil komme til at ske. Det første projekt bliver inden for Parkinsons, mens forhåbningen herefter et ét nyt stamcelleprojekt i klinikken hvert år derefter, startende med diabetes.

Som et lille kuriosum kan det i øvrigt nævnes, at Mads Krogsgaard Thomsens søn arbejder i netop Vertex.

»Det er ret interessant at høre om. Det kan godt være, det er et lille firma, men det er 300 mia. kr. værd, fordi selskabet har gjort det fremragende inden for cystisk fibrose,« har Mads Krogsgaard Thomsen tidligere sagt.

BRANCHENYT
Læs også