Erhverv

Stormede ind på børsen og blev kaldt ”Kinas Starbucks”: Skandaleramt kaffekæde tæt på konkurs i USA

Sidste år ramte en kæmpeskandale Luckin Coffee, som indtil da havde haft massivt vokseværk og opnået et omdømme som "Kinas Starbucks". Nu har kæden bedt om konkursbeskyttelse.

Det er blandt andet problemer med det børsnoterede kinesiske selskab Luckin Coffee, der får Nasdaq til at stramme kravene til selskaberne forud for en børsnotering. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

For et år siden blev Luckin Coffee kaldt ”Kinas Starbucks”, men siden da er det gået ned ad bakke for selskabet. Nu har den ellers populære kaffekæde, som er børsnoteret i i New York, bedt om konkursbeskyttelse i USA.

Det skriver det amerikanske medie CNN.

Forespørgslen sker blot et år efter, at Luckin Coffee endte under lup hos de kinesiske og amerikanske myndigheder på baggrund af en undersøgelse, som viste, at selskabets direktion havde pyntet på omsætningstallene.

To nøglemedarbejdere blev fyret, og det viste sig, at de havde føjet salg for intet mindre end 310 mio. dollars - ca. 2 mia. kr. – til regnskaberne.

Efterfølgende styrtdykkede Luckin Coffee-aktien med 80 pct. og handlen blev suspenderet på børsen i New York, da kaffekæden meddelte, at man skulle have undersøgt flere af sine regnskaber for »uregelmæssigheder.«

Efterfølgende blev Luckin Coffee midlertidigt taget af børsen, og sagen resulterede i, at det amerikanske børs- og finanstilsyn, SEC, stak Luckin Coffee en bøde på 180 mio. dollars, hvilket svarer til 1,1 mia. kr.

Det er kun tre år siden, at Luckin Coffee åbnede sin første kaffebar i Kina og med det samme erklærede krig mod Starbucks på det kinesiske marked. I slutningen af 2019 havde kæden omtrent 4.500 butikker i hjemlandet.

Kaffekæden blev børsnoteret på New York Stock Exchange i 2019 og rejste 1,5 mia. dollars, hvilket svarer til ca. 10 mia. kr. Kæden har desuden fået store pengeindsprøjtninger fra kapitalfonde i Kina og Singapore.

I januar 2020 lå Luckin Coffee-aktien med en kurs på 50 dollars, men siden er kursen faldet med 85 pct. Fredag alene blev aktiens værdi halveret, da Luckin Coffee begærede om konkursbeskyttelse i USA.

Som led i denne vil Luckin Coffee skulle gennemgå en rekonstruktion.

Læs også