Erhverv

Afmålt reaktion på dansk coronapas fra store eksportlande

Et dansk coronapas ændrer ikke på rejsemulighederne her og nu, lyder det fra flere af Danmarks største eksportlande.

Fungerende finansminister Morten Bødskov annoncerede i starten af februar et dansk coronapas, men det er foreløbig uklart, hvor stor en forskel det vil gøre på Danmarks største eksportmarkeder. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Et coronapas skal ifølge regeringen gøre det lettere for danske erhvervsfolk at rejse rundt i verden, men foreløbig er reaktionen fra vores største samhandelslande afmålt. Et coronapas ændrer ikke på rejsemulighederne her og nu, og det er stadig uklart, hvor stor en forskel passet vil gøre, lyder det fra flere af Danmarks største eksportlande.

»I øjeblikket får rejsende fra Danmark adgang til Tyskland, hvis de opfylder de generelle adgangskrav (karantæne, test og/eller digital indrejseregistrering). Indtil videre vil et dansk coronapas ikke ændre den situation,« oplyser Marcus Haas, ansvarlig for kommercielle anliggender og EU-forhold på Tysklands ambassade i Danmark, i en e-mail.

I øjeblikket får rejsende fra Danmark adgang til Tyskland, hvis de opfylder de generelle adgangskrav. Indtil videre vil et dansk coronapas ikke ændre den situation.

Marcus Haas, ansvarlig for kommercielle anliggender og EU-forhold på Tysklands ambassade

Regeringen har planer om at lancere et coronapas i slutningen af februar. Passet er et dokument, der kan hentes på sundhed.dk og viser, at man er vaccineret mod coronavirus. Ifølge regeringen er passet i høj grad tænkt som en hjælp til erhvervsfolk, der med passet kan ”dokumentere vaccination mod covid-19 i forbindelse med rejser”.

Dansk coronapas
 • Regeringen oplyste 3. februar, at det fra slutningen af februar vil være muligt at få et coronapas på sundhed.dk. Passet kan ifølge Finansministeriet ”anvendes til at dokumentere vaccination mod COVID-19 i forbindelse med rejser, f.eks. til erhvervsrejsende”.
 • Desuden vil regeringen sammen med interesseorganisationerne Dansk Erhverv og DI udvikle et digitalt coronapas, dvs. en løsning til f.eks. mobiltelefonen, der viser, at man er vaccineret. Det ventes at tage 3-4 måneder og skal ifølge finansminister Morten Bødskov hjælpe erhvervsrejsende og bidrage til »en gradvis, rolig genåbning af det danske samfund«.
 • Det er endnu ikke besluttet, hvad det digitale pas kan bruges til. Men det ventes at gøre det muligt at afholde arrangementer med større grupper af mennesker.
 • Tyskland har i mange år været Danmarks største eksportmarked men blev sidste år overhalet af USA. Betydningen af et coronapas er ikke afklaret i Danmarks tredjestørste eksportland, Sverige.

  »På nuværende tidspunkt har Sverige ingen undtagelse for det coronapas, der blev annonceret i Danmark, og det er i dag for tidligt at kommentere, hvordan den svenske regering vil forholde sig til et sådant pas,« skriver Per Strängberg, pressesekretær for den svenske indenrigsminister, i en e-mail.

  Den amerikanske ambassade har ikke besvaret Jyllands-Postens henvendelser og den britiske ambassade ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til, at rejsemulighederne fortsat er uafklarede.

  Indiens ambassade kan heller ikke give et klart svar på, om et coronapas vil hjælpe danske rejsende til at få adgang til landet.

  »Selvom det ikke er muligt for os på dette tidspunkt at sige, om og hvordan det foreslåede danske coronapas vil påvirke betingelserne for indrejse for danske statsborgere til Indien, så rejser danske erhvervsfolk og andre allerede til Indien. Danske virksomheder investerer i Indien, og dette har resulteret i en støt stigning i rejser til Indien fra Danmark, selv under den igangværende pandemi,« skriver ambassadechef Shivaji Sen i en e-mail.

  På nuværende tidspunkt har Sverige ingen undtagelse fra det coronapas, der blev annonceret i Danmark.

  Per Strängberg, pressesekretær for den svenske indenrigsminister

  Ved lanceringen af coronapasset i starten af februar oplyste fungerende finansminister Morten Bødskov, at der stadig udestår mange spørgsmål om anvendelsesmulighederne i udlandet.

  »Det er klart, at der er mange spørgsmål, også i relation til EU. Men som land vil det være godt, hvis vi teknologisk begynder at tage fat på at udvikle det nu. Hvornår det skal sættes i værk og hvad det skal bruges til, her vil der også være EU-krav, som vi skal indstille os på. Den diskussion vil selvfølgelig også komme,« sagde Morten Bødskov.

  Blandt virksomheder opfatter man det som afgørende, at der bliver indgået aftaler med andre lande om gensidig anerkendelse af coronapas som adgangsbillet.

  »At Danmark laver et pas er fint, men hvis ikke det er anerkendt i udlandet, har det ingen værdi, i hvert fald ikke for erhvervsrejsende,« sagde Bjarne Foldager, adm. direktør i skibsmotorproducenten MAN Energy Solutions i sidste uge til Jyllands-Posten.

  BRANCHENYT
  Læs også