Erhverv

Modebranchen: Danmark må følge efter Tyskland med støtte til vintertøj

Tøjbranchen stiller forslag til regering og folketing om en kompensationsordning for sæsonvarer i de tvangslukkede butikker. Det efter at der politisk er aftalt støtte til juleøl og andre fordærvelige varer.

Artiklens øverste billede
Restriktionerne i kampen mod coronasmitte betyder, at detailbutikkerne har været lukket siden december og bl.a. ikke har haft det tradtionelle januar-udsalg. Arkivfoto: Jens Dresling.

I de justerede hjælpepakker under coronakrisen gives nu kompensation til virksomheder med letfordærvelige varer - som juleøl - på lager. Modebranchen undrer sig over, at vintertøj i tvangslukkede butikker ikke er med.

I et opråb til regering og folketing peger erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil på, at der i Tyskland og Holland, hvor butikkerne også aktuelt er omfattet af nedlukning, åbnes for støtte til afskrivning af sæsonvarer.

»Politikerne i de to lande har erkendt, at der er et særligt behov for at kunne kompensere netop vintervarer. Derfor har man inkluderet dette i de eksisterende hjælpepakker,« udtaler adm. direktør Thomas Klausen, Dansk Mode & Textil.

Siden december har landets såkaldte udvalgsvarebutikker været lukket for kunder og almindeligt salg i kraft af restriktioner. Eneste mulighed for afsætning har været online- og fjernsalg. Udfordringen i tøjbranchen er, at butikkernes lagre bugner af vintervarer fra lukningen i december. Når butikkerne atter kan genåbnes, vil nye forårskollektioner være klar.

Tidligere på ugen indgik regeringen og et flertal i Folketinget en række ændringer i kompensationsordningerne til erhvervslivet. I aftalen er der også bl.a. indført en pulje på 35 mio. kr. til virksomheder, som under nedlukningen har »sæsonbetonede, letfordærvelige varer med en udløbsdato på over en måned«. I en pressemeddelelse om aftalen bruges juleøl som eksempel.

Fra både detailhandel og modebranchen er der ellers rejst krav om, at der også laves en kompensationsordning for netop varelagre af tøj, der under nedlukningen mister værdi og aktualitet.

En af de detailvirksomheder, som netop nu har et stort lager af ski- og vintertøj i tvangslukkede butikker, er Sport24 med både sportsbutikker, outlets og onlinehandel.

»En kompensationsordning for netop sæsonvarer burde da også omfatte vores sektor. Varelagrene i lukkede butikker presser likviditeten voldsomt – især hos de små i detailhandlen,« siger direktør Lars Elsborg, Sport24.

Det helt store ønske i modebranchen, at der hurtigst muligt kommer en genåbnings plan med særligt fokus på udvalgsvarehandlen.

»En plan der naturligvis har respekt for det generelle smittebillede, men samtidig også har respekt for de mange tusinde små detailhandlere, som lige nu må finde sig i at være tvangslukket og magtesløst må se til, mens supermarkeder og andre sælger udvalgsvarer i lange baner. Den konkurrenceforvridning gør voldsomt ondt på en branche, der allerede er i knæ,« mener Thomas Klausen.

Varelagrene i lukkede butikker presser likviditeten voldsomt – især hos de små i detailhandlen.

Lars Elsborg, direktør, Sport 24.

I den situation forstår han ikke, at den nye aftale ikke også har taget højde for modebranchens udfordringer med varelagre i den lange nedlukning. Netop når der oprettes en pulje til letfordærvelige sæsonvarer. Direktøren i erhvervsorganisationen udtaler:

»Dermed anerkender man politisk, at der er et problem med sæsonvarer, men det åbenbart kun et problem, hvis der er tale om marcipan eller juleøl. Det hjælper bare ikke de tusinder af tøj-, sko- og sportsbutikker, som brænder inde med vintervarer, der er praktisk talt umulige at sælge, når nedlukningen ophører.«

Dansk Mode & Textil har netop lanceret et konkret forslag over for erhvervs- og finansordførere i Folketinget om en model med kompensation for sæsonvarer. Det læner sig op ad den tyske model med vareafskrivninger, der kan fastsættes som faste omkostninger.

Emnet om sæsontøj i de tvangslukkede detailbutikker har for kort tid siden også været oppe i Folketinget gennem spørgsmål til den da fungerede erhvervsminister Dan Jørgensen. Han skrev i svaret, at »varelagrene vil som udgangspunkt ikke blive dækket af kompensationsordningerne«.

Ministeren henviste i den forbindelse til, at der er lavet andre støtteordninger med bl.a. lønkompensation, dækning af faste omkostninger samt statsgaranti på lån, garantier eller kreditter for små og mellemstore virksomheder ramt af smitterestriktionerne. Desuden er der for kort tid siden lanceret en lånepakke i relation til bl.a. moms- og skattebetaling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.