Serier

Modebranchen: Danmark må følge efter Tyskland med støtte til vintertøj

Tøjbranchen stiller forslag til regering og folketing om en kompensationsordning for sæsonvarer i de tvangslukkede butikker. Det efter at der politisk er aftalt støtte til juleøl og andre fordærvelige varer.

Corona rammer verden
Restriktionerne i kampen mod coronasmitte betyder, at detailbutikkerne har været lukket siden december og bl.a. ikke har haft det tradtionelle januar-udsalg. Arkivfoto: Jens Dresling.

I de justerede hjælpepakker under coronakrisen gives nu kompensation til virksomheder med letfordærvelige varer - som juleøl - på lager. Modebranchen undrer sig over, at vintertøj i tvangslukkede butikker ikke er med.

I et opråb til regering og folketing peger erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil på, at der i Tyskland og Holland, hvor butikkerne også aktuelt er omfattet af nedlukning, åbnes for støtte til afskrivning af sæsonvarer.

»Politikerne i de to lande har erkendt, at der er et særligt behov for at kunne kompensere netop vintervarer. Derfor har man inkluderet dette i de eksisterende hjælpepakker,« udtaler adm. direktør Thomas Klausen, Dansk Mode & Textil.

Siden december har landets såkaldte udvalgsvarebutikker været lukket for kunder og almindeligt salg i kraft af restriktioner. Eneste mulighed for afsætning har været online- og fjernsalg. Udfordringen i tøjbranchen er, at butikkernes lagre bugner af vintervarer fra lukningen i december. Når butikkerne atter kan genåbnes, vil nye forårskollektioner være klar.

Fordærvelige varer

Aftale mellem regeringen, Venstre, de radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet om forbedringer af hjælpepakkerne for mindre erhvervsdrivende indeholder også en pulje til ”sæsonbetonede varer”. Den indeholder:

  • Nedskrivninger på letfordærvelige varer med en holdbarhed under en måned kan kompenseres via ordningen for faste omkostninger. Desuden kompenseres alle letfordærvelige varer, hvis holdbarhed udløber i perioden, hvor en virksomhed er tvangslukket.
  • Der er dog en række sæsonafhængige letfordærvelige varer, hvis udløbsdato vil være senere end ophøret af restriktioner, men som ikke vil kunne sælges før, at en ny sæson starter.
  • Aftalepartierne er enige om at afsætte en pulje til kompensation for sådanne letfordærvelige sæsonbetonede varer. Der vil være et loft over kompensation pr. virksomhed på 200.000 kr.
  • Der afsættes en pulje på 35 mio. kr. med mulighed for forlængelse.

Kilde: Aftaletekst fra Erhvervsministeriet.

Tidligere på ugen indgik regeringen og et flertal i Folketinget en række ændringer i kompensationsordningerne til erhvervslivet. I aftalen er der også bl.a. indført en pulje på 35 mio. kr. til virksomheder, som under nedlukningen har »sæsonbetonede, letfordærvelige varer med en udløbsdato på over en måned«. I en pressemeddelelse om aftalen bruges juleøl som eksempel.

Fra både detailhandel og modebranchen er der ellers rejst krav om, at der også laves en kompensationsordning for netop varelagre af tøj, der under nedlukningen mister værdi og aktualitet.

En af de detailvirksomheder, som netop nu har et stort lager af ski- og vintertøj i tvangslukkede butikker, er Sport24 med både sportsbutikker, outlets og onlinehandel.

»En kompensationsordning for netop sæsonvarer burde da også omfatte vores sektor. Varelagrene i lukkede butikker presser likviditeten voldsomt – især hos de små i detailhandlen,« siger direktør Lars Elsborg, Sport24.

Det helt store ønske i modebranchen, at der hurtigst muligt kommer en genåbnings plan med særligt fokus på udvalgsvarehandlen.

»En plan der naturligvis har respekt for det generelle smittebillede, men samtidig også har respekt for de mange tusinde små detailhandlere, som lige nu må finde sig i at være tvangslukket og magtesløst må se til, mens supermarkeder og andre sælger udvalgsvarer i lange baner. Den konkurrenceforvridning gør voldsomt ondt på en branche, der allerede er i knæ,« mener Thomas Klausen.

Varelagrene i lukkede butikker presser likviditeten voldsomt – især hos de små i detailhandlen.

Lars Elsborg, direktør, Sport 24.

I den situation forstår han ikke, at den nye aftale ikke også har taget højde for modebranchens udfordringer med varelagre i den lange nedlukning. Netop når der oprettes en pulje til letfordærvelige sæsonvarer. Direktøren i erhvervsorganisationen udtaler:

»Dermed anerkender man politisk, at der er et problem med sæsonvarer, men det åbenbart kun et problem, hvis der er tale om marcipan eller juleøl. Det hjælper bare ikke de tusinder af tøj-, sko- og sportsbutikker, som brænder inde med vintervarer, der er praktisk talt umulige at sælge, når nedlukningen ophører.«

Nedlukningen

De nuværende restriktioner for detailhandlen omfatter bl.a. dette og med restriktioner, som nu strækker sig frem til 28. februar:

  • Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer har været lukket siden den 17. december 2020.
  • Butikker beliggende disse steder lukkes som udgangspunkt, medmindre der er direkte adgang til butikken fra gaden.
  • Desuden kan posthuse, pakkeshops, pakkeudleveringssteder, herunder butikker (f.eks. udvalgsvarebutikker og kiosker), udlevere pakker, der er forudbestilt og forudbetalt ved e-handel.
  • Udvalgsvarebutikker på 5.000 kvm eller derover blev lukket fra den 17. december.
  • Alle udvalgsvarebutikker har været lukket siden den 25. december. Butikkerne kan fortsat udlevere pakker, der er forudbestilt og forudbetalt ved fjernsalg.
  • Lukningerne gælder ikke for dagligvarebutikker (herunder f.eks. supermarkeder, bagere og tankstationer), apoteker og specialforretninger med medicinsk udstyr.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Dansk Mode & Textil har netop lanceret et konkret forslag over for erhvervs- og finansordførere i Folketinget om en model med kompensation for sæsonvarer. Det læner sig op ad den tyske model med vareafskrivninger, der kan fastsættes som faste omkostninger.

Emnet om sæsontøj i de tvangslukkede detailbutikker har for kort tid siden også været oppe i Folketinget gennem spørgsmål til den da fungerede erhvervsminister Dan Jørgensen. Han skrev i svaret, at »varelagrene vil som udgangspunkt ikke blive dækket af kompensationsordningerne«.

Ministeren henviste i den forbindelse til, at der er lavet andre støtteordninger med bl.a. lønkompensation, dækning af faste omkostninger samt statsgaranti på lån, garantier eller kreditter for små og mellemstore virksomheder ramt af smitterestriktionerne. Desuden er der for kort tid siden lanceret en lånepakke i relation til bl.a. moms- og skattebetaling.

Læs også
Top job