Erhverv

Ny nedtur: Londons status som finanshovedstad er slut

Brexit har fået store konsekvenser for aktiemarkedet i Storbritannien.

Brexit påvirker alle dele af britisk økonomi. Senest er aktiemarkedet ramt. Arkivfoto: Tolga Akmen/AFP

Snart hedder det måske ikke længere ”City of London”, men ”Village of London”.

London har i århundreder ikke kun været hovedstad i Storbritannien, men også for pengestrømme og investeringer i Europa. Det er slut nu, skriver BBC.

Ny finanshovedstad er Amsterdam. På de hollandske børser handles der nu for knap 70 mia. kr. om dagen. I London handles der for ca. 64 mia. kr.

Udviklingen er måske ikke så overraskende set i lyset af Storbritanniens udmeldelse af EU - bedst kendt som brexit.

Banker i EU-landene kan nu ikke købe aktier via London, og det kan mærkes på handelsindtægterne. Situationen er så alvorlig, at den britiske nationalbankdirektør, Andrew Bailey, advarer EU-landene mod at isolere London.

Ifølge ham er der tydelige tegn på, at EU har planer om at skære endnu flere bånd til Storbritannien.

Der er dog planer om, at situationen skal vendes igen i løbet af marts. Men der er ingen deadline for, hvornår en eventuel aftale skal være på plads.

Den finansielle sektor er vital for britisk økonomi. 7 pct. af BNP stammer fra den finansielle sektor. 40 pct. af finansindtægterne kommer fra EU-landene.

Samlet skaffer City of London indtægter for 135 mia. pund (1.144 kr.) om året.

Der er også mange arbejdspladser på spil. Indtil nu er ca. 7.000 finansfolk flyttet fra London til EU-lande. Frygten er, at brexit kan koste op mod 50.000 arbejdspladser i den finansielle sektor i Storbritannien.

BRANCHENYT
Læs også