Erhverv

"Ankerinvestor" sælger dansk brintselskab efter lynhurtig kæmpegevinst

En af Everfuels såkaldte ankerinvestorer har solgt samtlige af sine aktier kort efter børsnoteringen. Sælger fik en »eventyrlig« gevinst.

Jacob Krogsgaard, adm. direktør i Everfuel, er blevet milliardær - på papiret - af børsnoteringen af Everfuel. Kort efter børsnoteringen har han mistet norsk ankerinvestor. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Én af de påståede ankerinvestorer i det danske brintselskab Everfuel har få måneder efter børsnoteringen solgt samtlige at sine aktier og kalder værdiansættelsen af firmaet »frisk«.

Finans kunne i sidste uge fortælle, af flere eksperter stiller spørgsmålstegn ved forretningsmodellen i Everfuel og samtidig finder værdiansættelsen på mere end en håndfuld mia. kr. helt skør, og nu har en af de påståede ankerinvestorer altså også indløst gevinsten.

Der er tale om det norske selskab Saga Pure, som investerede i Everfuel i tilknytning til børsnoteringen i oktober 2020 og dengang var den tredjestørste aktionær. Saga Pure skriver i sit regnskab, som er offentliggjort onsdag, at man har solgt sine Everfuel-aktier og realiseret en gevinst på 260 mio. norske kr.

»Vi sad på en eventyrlig gevinst i Everfuel, og det blev naturligt for os at realisere den position,« siger Bjørn Simonsen, chef for Saga Pure, til det norske medie e24.

Her kalder han værdiansættelsen af Everfuel »frisk.«

Everfuel, som har omkring 20 ansætte og holder til på en gård syd for Herning, har haft held med at rejse næsten 900 mio. norske kroner i løbet af mindre end seks måneder.

Flere eksperter har advaret om, at Everfuel rider på en bølge af hype, som har sendt nærmest alt, der lugter af grøn brint, voldsomt i vejret. Everfuel har nemlig stort set ingen aktiviteter eller omsætning, og selve forretningsmodellen er ifølge flere kilder højst tvivlsom.

Everfuel vil således bygge infrastruktur til brintkøretøjer, og ifølge eksperter er det højst tvivlsomt, om de på noget tidspunkt vil rulle ud på vejen i større omfang pga. for høje priser og for lave effektivitet.

Saga Pure kan glæde sig over, at selskabet - som tidligere hed Saga Tankers - i løbet af få måneder har scoret en gevinst på mange hundrede procent på sine aktier i Herning-selskabet.

For Everfuel må det dog siges at være kedeligt nyt, for Saga blev annonceret som en såkaldt ankerinvestor i forbindelse med det danske brintselskabs børsnotering, og her lød det samtidig, at Saga havde en strategi om at arbejde »aktivt« med sine investeringer. Everfuel-aktien er da også faldet 5 pct. onsdag.

Finans har forgæves spurgt Saga Pure, hvorfor man så hurtigt har solgt sin investering, og hvordan det flugter med betegnelsen om at være ankerinvestor. En ankerinvestor er en langsigtet investor, mens Saga investerede i oktober 2020 og begynde at sælge ud af beholdningen allerede i december ifølge e24.

Læs også