Krise udløser det største udbud af ledige butikker i 18 år i København

Især manglen på turister angives som hovedårsagen til de mange kvadratmeter, der udbydes i hovedstaden.

Antallet af udbudte butikslokaler i København slår rekord.  Foto: Peter Hove Olesen

Andelen af udbudte butikslokaler i Købehavn slår rekord.

Inden for de seneste 18 år har der aldrig været flere kvadratmetre udbudt i København end ved indgangen til årets første kvartal, viser en ny opgørelse fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

Hvis man måler i kvadratmetre, så lå stigningen i fjerde kvartal af 2020 på 11.500 kvm.

»Det er en meget stor stigning, og København har nu det største udbud af butikslokaler i de 18 år, vi har ført statistikker over erhvervslokaler i Danmark. I nabokommunerne Frederiksberg, Tårnby og Dragør – ja, nærmest i det meste af landet – er antallet af udbudte butikslokaler ellers nogenlunde stabilt,« siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Tallene fremgår af den kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks-statistik over udbudte erhvervslokaler, udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

Hos ejendomsmæglerkæden EDC Poul Erik Bech mener man, at forklaringen især skal søges i manglen på turister.

Hovedstadens indbyggere har nemlig ikke ikke skruet mærkbart ned for privatforbruget, men en frisk analyse fra Wonderful Copenhagen viser, at Danmark i 2020 tabte 31 mia. kr. i turistomsætning i forhold til 2019 – og heraf manglede hele 28 milliarder i kasseapparaterne hos hovedstadens spisesteder, butikker, hoteller og turistattraktioner.

»Der er ingen tvivl om, at manglende turister er årsagen til, at København har fået flere ledige butikslokaler. Faldet i omsætning har for eksempel fået nogle kæder til at gå ned fra måske fire butikker eller afdelinger i København til to-tre stykker. Når chokket har lagt sig, kommer der nok til at ske en tilpasning, hvor de københavnske udlejere må være mere fleksible for at få lejere ind,« siger Frank Heskjær, detailchef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Lige nu er 242 lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway-forretninger i København udbudt via Ejendomstorvet.dk. Næsten halvdelen – 109 lokaler – ligger i det centrale København K, derefter følger Vesterbro (København V) med 33 lokaler og Amager (København S) med 28.

»Butikker og spisesteder i København er hårdt ramt af de udeblevne turister, for her mangler måske 30 procent af omsætningen, mens det kun er to procent i Aarhus. Og Strøget og andre centrale dele af byen med mange turister er hårdere ramt end eksempelvis Gl. Kongevej på Frederiksberg,« siger Peter Winther, administrerende direktør og partner i Colliers International.

Danmark har 18,3 millioner kvadratmeter lokaler til butikker og spisesteder, og heraf ligger knap 1,3 millioner kvadratmeter i Københavns Kommune. 76.900 kvadratmeter var udbudt til leje eller salg i hovedstadskommunen ved indgangen til 2021

»I modsætning til under finanskrisen er butikstomgangen i København tydeligt et symbol på en lokal og forhåbentlig midlertidig udfordring. Vi forventer, at tingene normaliserer sig, når restriktionerne bliver hævet, og turisme, forretningsrejser og kongresser blusser op til gavn for handelslivet,« siger Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

BRANCHENYT
Læs også