Erhverv

Danmark runder en halv million vaccinationsstik - 93 procent mangler endnu

Fredag gennemfører regionerne et forsøg, der skal vise, om de er klar til at sætte vaccinationstempoet markant op.

Fredag gennemfører regionerne et storskalaforsøg, der skal vise, om de er klar til at opskalere kapaciteten, når Danmark begynder at modtage flere vacciner. Arkivfoto: Marie Ravn

De danske sundhedsmyndigheder har nu givet over en halv million kanylestik i forbindelse med udrulningen af covid-19-vacciner.

Det fremgår af netop offentliggjorte tal fra Statens Serum Institut.

De første stik blev givet den 27. december 2020, og nu næsten to måneder senere er der givet 511.087 indsprøjtninger.

Sundhedsstyrelsen forventer, at der skal gives 7,5 millioner vaccinedoser i alt for at kunne vaccinere den voksne befolkning, da de fleste covid-19-vacciner kræver to doser.

Dermed mangler Danmark fortsat at uddele 93 pct. af de indsprøjtninger, som Sundhedsstyrelsen kalkulerer med i sin vaccinationskalender.

Ifølge denne skal vaccinationerne afsluttes senest den 27. juni 2021, hvorfor der er behov for et langt højere tempo end det nuværende for at nå i mål inden deadline.

Hidtil har begrænsede vaccineleverancer forhindret en hurtigere udrulning, men Sundhedsstyrelsen forventer øgede leverancer den kommende tid og særligt fra april.

Myndighederne planlægger ud fra at kunne vaccinere op til 100.000 borgere om dagen, og regionerne har desuden iværksat et udbud, så private virksomheder kan bidrage til at løfte kapaciteten helt op til 400.000 borgere om dagen.

Netop nu bliver mellem 10.000 og 17.000 personer vaccineret om dagen på grund af mangel på vacciner, men fredag har regionerne planlagt et storskalaforsøg, der skal vise, om vaccinationscentrene er klar til at løfte opgaven, når flere vacciner kommer til rådighed.

Regionerne håndterer forsøget forskelligt.

I Region Hovedstaden skal forsøget gennemføres ved at afprøve ét vaccinationscenter med fuld kapacitet.

Det sker ved, at 5.000 borgere fredag skal vaccineres i Øksnehallen, hvilket er fem gange så mange vaccinationer, som hallen hidtil har lagt rammer til.

»Målet med generalprøven er, at vi kan blive klogere på de udfordringer, der opstår, når mange mennesker skal vaccineres. På den måde kan vi, så vidt muligt, fintune vores processer, så det fremadrettet bliver en god oplevelse for alle parter,« oplyser regionen i et skriftligt svar.

I Region Nordjylland skal der vaccineres 5.000 borgere på tre vaccinationscentre svarende til maksimal kapacitet på de tre centre.

Senere skal regionen være i stand til at vaccinere 10.000 borgere om dagen på op til 12 centre, oplyser Jan Nybo, overlæge og chef for regionens covid-19-vaccinationsindsats.

»Vi skal sikre, at vi har styr på alle detaljer og rutiner, når volumen bliver meget større. Formålet er at afprøve organiseringen og kapaciteten af vaccinationsindsatsen med mange vaccinationer på én dag med fokus på vores vaccinationscentre. Erfaringerne samles op til brug for den videre udrulning, når flere vacciner kommer til landet,« oplyser Jan Nybo i en skriftlig udtalelse.

I Region Midtjylland fortæller koncerndirektør Ole Thomsen, at 9200 borgere skal vaccineres på syv vaccinationscentre som led i testen. Det er et stykke under fuld kapacitet, men det er, hvad der meningsfuldt kan lade sig gøre med det antal vacciner, der er til rådighed, siger han.

»Jeg håber, at der kommer det ud af det, at vi siger: OK, værre var det heller ikke. Det håber jeg virkelig, for ellers har vi rigtig meget at gøre, inden vi skal vaccinere over 20.000 om dagen,« siger Ole Thomsen.

Vaccinationsudrulningen i EU er baseret på de foreløbigt tre godkendte vacciner fra Pfizer-Biontech, AstraZeneca/Oxford University og Moderna.

Senest har firmaet Johnson & Johnson dog indsendt en ansøgning til det europæiske lægemiddelagentur, EMA, om en betinget markedsføringstilladelse for sin vaccinekandidat.

EMA har tidligere meldt ud, at det forventer at kunne tage stilling til vaccinen medio marts.

I modsætning til de øvrige vacciner kræver vaccinen fra Johnson & Johnson kun et stik. Sundhedsstyrelsen har tidligere oplyst, at den har indregnet 750.000 doser fra firmaet i vaccinationskalenderen.

BRANCHENYT
Læs også