Erhverv

Kina vil have USA's præsident Biden til at fjerne afgifter og sanktioner

Den kinesiske udenrigsminister har mandag udtalt sig om nogle af Kinas ønsker til Bidens forvaltning.

Den kinesiske udenrigsminister Wang Yi spiller bolden over på Bidens banehalvdel. Foto: AP Photo/Richard Drew

Kinas udenrigsminister Wang Yi har mandag i Beijing udtalt sig om landets håb til dets fremtidige forhold til USA. Kineserne ønsker, at de to supermagter, nu hvor Joe Biden er amerikansk præsident, kan blive enige om en mere konstruktiv handelspolitik. Det skriver bl.a. Bloomberg.

I sin tale opfordrer Wang Yi til, at USA og Kina skal finde tilbage til tiden før Donald Trump. Det kan lade sig gøre, hvis USA fjerner »urimelige« afgifter og bevæger sig væk fra den »irrationelle undertrykkelse« af Kinas teknologiske udvikling, forstår man på den kinesiske udenrigsminister.

Bidens forvaltning har indtil videre ikke vist sig at være villig til at spole tiden tilbage til Obama-årene, men vil formentlig lægge sig et sted imellem hans to foregængere.

I løbet af de seneste fire år har Donald Trump håndteret Kina med hård hånd, og det indebærer en række afgifter på kinesiske importvarer samt sanktioner mod højtstående kinesere på grund af regimets ageren i Hong Kong.

De sanktioner beder Wang Yi nu den nye præsident om at fjerne, men det kunne gå hen og blive upopulært blandt Bidens vælgere.

En undersøgelse foretaget af Pew Research Center i 2020 viser, at amerikanernes holdning til Kina og dets styre forringes år for år. 73 pct. af de adspurgte amerikanere meddelte, at de havde enten et »i nogen grad ugunstigt« eller »svært ugunstigt« forhold til Kina.

Samtidig kan Joe Biden se frem til modstand fra republikansk hold, hvis han bare giver kineserne så meget som en lillefinger. For eksempel har den texanske senator Ted Cruz forsøgt at blokere Bidens nominering af Gina Raimondo til handelsminister, fordi hun ikke ville love, at det kinesiske teleselskab Huawei ville forblive i sikkerhedsmyndighedernes sorte bog.

Wang Yi lagde i mandagens tale vægt på, at det er amerikanernes ansvar at reparere det mere eller mindre ødelagte forhold mellem de to stormagter, da det er dem, der i første omgang har slået skår i det - men også, at det kan lade sig gøre:

»Vi håber, at den amerikanske side vil justere sine politikker så hurtigt som muligt,« sagde udenrigsministeren.

BRANCHENYT
Læs også