Erhverv

Finanstilsynet vil holde skarpt øje med sommerhusmarkedet

Finanstilsynet vil undersøge udviklingen på sommerhusmarkedet og vil ikke afvise at gribe ind, hvis der er behov for det.

En omlægning i 2017 af kravene for, hvor høj en procentdel af et sommerhus, man som køber kan finansiere med et realkreditlån, skubbede for alvor gang i markedet. Nu vil Finanstilsynet holde øje med udvikingen. Foto: Thomas Emil Sørensen.

Den store sommerhushandel ser ud til at fortsætte i 2021.

Nu vil Finanstilsynet kigge nærmere på udviklingen i den store handelsaktivitet og prisstigningerne. I 2020 havde sommerhusmarkedet en gennemsnitlig prisstigning på 11,1 pct. for hele landet.

Det fortæller vicedirektør Kristian Via Madsen til Berlingske.

»Vi skal have en stor opmærksomhed på de udviklingstendenser, der sker, for det er som regel i dem, at faren ligger. Når der er et eller andet, der ændrer sig meget i forhold til det historiske, så er det noget, vi skal holde øje med og forstå. Jeg vil passe på med at udelukke, at der kan være behov for at gøre noget på et eller andet tidspunkt.«

Han forklarer, at det også er myndighedens rolle at forstå, hvem der køber sommerhusene, hvordan de finansieres, og om situationen er robust.

Et politisk flertal valgte i 2017 at gøre det billigere at låne penge til et sommerhus. Det skete for at gøre det endnu mere økonomisk attraktivt for borgere at investere i et sommerhus efter finanskrisens efterveer.

Siden 2017 har man kunnet finansiere op til 75 pct. af et sommerhus med et realkreditlån. Før var det 60 pct., og i 2019 blev der for første gang siden coronakrisen solgt mere end 10.000 sommerhuse.

Normalt valfarter danske turister til Malaga, Rhodos, Alanya eller andre varme destinationer, men på grund af de nationale rejserestriktioner, er danske sommerhuse kommet i endnu højere kurs end normalt.

Kristian Via Madsen fortæller til avisen, at lempelsen af vilkårene for realkreditbelåningen menes at have haft en begrænset effekt på prisudviklingen, men at der nu skal laves en analyse på området, som skal give Finanstilsynet indblik i, hvad der sker på sommerhusmarkedet.

BRANCHENYT
Læs også