Erhverv

NKT lander i toppen af sine forventninger - store forventninger til i år

Kabelforretningen fik et driftsoverskud i 2020 på 56,7 mio. euro efter en omsætning på næsten 1,1 mia. euro.

NKT har offentliggjort sit regnskab for 2020 og forventningerne til i år. Foto: NKT.

NKT lykkedes med at hente et driftsoverskud hjem i 2020 i toppen af sine forventninger på mellem 40-60 mio. euro. Og forventningerne til i år er langt højere.

Resultatet for driften i 2020 landede på et overskud på 56,7 mio. euro, og omsætningen blev som forudsagt meget tæt på 1,1 mia. euro.

I koncernens andet og meget mindre ben, NKT Photonics, blev omsætningen på næsten 70 mio. euro med et overskud på 2,6 mio. euro.

»2020 var et vellykket år for NKT, hvor vores bidrag til den grønne omstilling tog endnu mere fart. Det skyldes især en rekordhøj ordreindgang af højspændingsprojekter drevet af vores førende teknologi indenfor jævnstrømshøjspænding. Jeg er tilfreds med at alle tre forretningsområder i NKT bidrog positivt til den forbedrede finansielle udvikling,« siger Alexander Kara, der er koncernchef i NKT.

NKT har helt anderledes høje forventninger til 2021, hvor koncernen regner med en omsætning på mellem 1,1-1,2 mia. euro og et driftsoverskud i intervallet 80-110 mio. euro.

NKT havde rekordhøj ordreindgang i 2020, og det er især den, der skal være med til at drive et større overskud hjem i 2021.

»2020 var det bedste år nogensinde for NKT med hensyn til tilgang af højspændingsordrer. Stigningen var primært drevet af den grønne omstilling i Europa med overgangen til produktion af vedvarende energi. Den samlede ordretilgang på 2,3 mia. euro i 2020 var drevet af fem store jævnstrømsprojekter,« skriver koncernen i sin regnskabsmeddelelse.

NKT havde lovet en strategisk gennemgang af sine forretninger i Photonics gruppen, der består af en række selskaber inden for fiber lasere og krystal fibre.

Men på grund af blandt andet coronakrisen blev koncernen ikke færdig med den gennemgang sidste år.

»Vi forventer at genoptage den strategiske gennemgang af Photonics, når forretningen og de finansielle resultater ikke længere er markant påvirket af pandemien,« skriver bestyrelsesformand Jens Due Olsen i årsregnskabet.

Når man går lidt længere ned i regnskabet for NKT, og når frem til linjerne med overskud både før og efter skat for 2020, så er resultaterne mindre imponerende end selve driftsresultatet.

NKT kom ud af 2020 med et underskud før skat på næsten 65 mio. euro, og nettounderskuddet blev på hele 74,5 mio. euro.

Det er tredje år i træk, at NKT har et underskud både før og efter skat. Derfor bliver der meget naturligt heller ikke udbetalt udbytte for 2020.

Når det positive driftsresultat bliver forvandlet til underskud på bundlinjen, så skyldes det store ned- og afskrivninger. Den post har de seneste tre år kostet koncernen sammenlagt omkring 280 mio. euro.

BRANCHENYT
Læs også