Erhverv

»Voldsom tilbagegang«: Så hårdt har nedlukning ramt detailsalget

Detailsalget faldt med 5 procent i januar, og det er dermed banket ned på det laveste niveau siden 2015.

Detailsalget blev hårdt ramt i januar pga. nedlukningen. Foto: Jens Dresling

Nedlukningen af Danmark har ramt detailsalget hårdt. Efter et fald på 8,2 pct. i december faldt salget med yderligere 5 pct. i januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er detailsalget nu banket ned på det laveste niveau siden 2015.

»Det er nedlukningen kort før jul, som gør ondt og trækker detailsalget ned. Vi så allerede et stort dyk i december, og med dagens tal ser vi nu den fulde effekt af nedlukningen,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

»De lukkede butikker sætter selvsagt en stopper for forbruget, når kunderne ikke kan komme i butikkerne. Men det kunne have set langt værre ud, hvis ikke det var for onlinehandlen, som har nydt godt af nedlukningen og oplevet en fremgang i salget,« lyder det fra cheføkonomen.

Ifølge Danmarks Statistik er det især salget af tøj, der har været ramt. Tøjsalget er således dykket med 43,3 pct. fra december til januar. Og måneden inden faldt tøjsalget med 28,6 pct.

»Dermed sælges der ifølge Danmarks Statistik 56,4 pct. mindre tøj end for et år siden. Ifølge vores egne tal for danskernes kort- og MobilePay-transaktioner er tøjsalget faldet noget mindre, end Danmarks Statistik oplyser. Det skyldes navnlig, at onlinehandlen er steget voldsomt i vores data. Forskellen mellem de to tal peger på, at de udenlandske netbutikker står for en stor del af tøjsalget til danskerne for tiden,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

I Dansk Erhverv kalder man udviklingen fra december til januar for en »voldsom tilbagegang,« og man peger på, at detailsalget også vil være ramt i februar grundet restriktionerne.

»Men der er lys i sigte for dele af detailhandlen, fordi der er lagt op til at dele af detailhandlen åbner 1. marts. Indsatsgruppen for håndtering af COVID-19 har indstillet, at udvalgsbutikker med op til 5.000 m2, der ikke er beliggende i storcentre, kan åbne fra 1. marts med skærpede restriktioner,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Læs også