Erhverv

"Specielle sager" trækker Topsøes overskud ned

Juridiske omkostninger og omstruktureringer lagde en dæmper på Haldor Topsøes overskud i 2020.

Jeppe Christiansen, bestyrelsesformand for Haldor Topsøe.

Store omstruktureringer og juridiske omkostninger til »to specielle sager« trækker overskuddet i Haldor Topsøe betydeligt ned.

Den ingeniørtunge leverandør til især den kemiske industri øgede omsætningen gennem 2020, som stod i coronapandemiens tegn.

Flere store omkostninger lagde imidlertid en dæmper på overskuddet.

Haldor Topsøe, som har luftet tankerne om en børsnotering i de kommende år, omsatte for 6,2 mia. kr. i fjor og fik et driftsresultat før renter, skat og afskrivninger (ebitda) på 1.178 mio. kr.

»Haldor Topsøe har en stærk portefølje af verdensledende teknologier til energieffektiv produktion af essentielle kemikalier og brændstoffer. Den traditionelle forretning udgør en meget stærk platform til firmaets transformation« siger bestyrelsesformand Jeppe Christiansen i en kommentar i årsrapporten.

Topsøe, der hovedsageligt lever af industrier, som dårligt kan kalde sig klimadukse, havde masser på tapetet i fjor. Firmaet fik ny topchef, og i efteråret blev der lanceret en ny strategi, som skal forsøge at trække firmaet i en grønnere retning.

»I året, hvor denne vigtige transformation blev lanceret succesfuldt, har Topsøe også opnået tilfredsstillende finansielle resultater,« siger Jeppe Christiansen i rapporten.

Mens driftsresultatet før såkaldte »særlige poster« er en snert højere ned i 2019, trækker de særlige poster resultatet 275 mio. kr. ned.

Uden at gå ret meget i detaljer, fremgår det af en note til årsrapporten, at Haldor Topsøe har tabt 42 mio. kr. på en justering af skrotværdien af nogle bygninger samt 71 mio. kr. til juridiske omkostninger til »to specielle sager«.

Hvad de indebærer er uvist, men Topsøe har også måtte hensætte et større beløb til garantiforpligtelser i sin katalysatordivision - typisk et resultat af, at der er problemer med noget solgt udstyr. Derudover er der brugt 162 mio. kr. på at omstrukturere forretningen.

Køber man forklaringen om, at der er tale om specielle omkostninger - og at omkostningerne ikke blot er en del af den daglige drift - fik Topsøe et driftsresultat før renter og skat (ebit) på 853 mio. kr. i 2020. Forventningerne til 2021 er på nogenlunde samme niveau.

BRANCHENYT
Læs også