Serier

Store dele af detailhandlen kan genåbne - større butikker kan åbne med tidsbestilling

Regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er blevet enige om en plan for genåbningen af Danmark, oplyser Justitsministeriet.

Corona rammer verden
Sundhedsminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup, og børne– og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz–Theil præsenterede genåbningsplanen ved et doorstep kl. 11.

Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om en genåbningsplan for Danmark, der betyder, at store dele af dansk detailhandel kan genåbne fra den 1. marts 2021.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup onsdag.

Konkret betyder det, at udvalgsvarebutikker - undtaget storcentre - på under 5.000 kvm kan genåbne med midlertidige skærpede pladskrav. Samtidig med at udvalgsvarebutikker på 5.000 kvm eller derover kan åbne for et begrænset antal kunder med forudgående tidsbestilling.

Præcis hvordan en sådan tidsbestillingsordning skal foregå, lægger ikke fast endnu.

»Der vil være en ganske begrænset mulighed for at være i de større udvalgsbutikker. Reglerne for hvordan det skal håndteres skal vi arbejde videre med,« siger Nick Hækkerup.

Her er eksperternes anbefalinger

Regeringen har bedt eksperter og sundhedsmyndigheder regne på genåbningen - dog kun ud fra visse scenarier.

Her er, hvad de er kommet frem til, og som regeringen har udtalt, den er villig til at strække sig til.

 • Udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter skal genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Udvalgsbutikkerne i storcentre skal stadig holde lukket.
 • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test.
 • Forsamlingsforbuddet for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi hæves fra fem til 20 personer.

Skærpede krav til testning på Bornholm skal medføre, at:

 • Grundskoler, efterskoler og klubtilbud genåbnes.
 • Alle øvrige uddannelser - både ungdoms- og voksenuddannelser - genåbnes. Herunder videregående uddannelser og højskoler.
 • Liberale serviceerhverv genåbner med krav om mundbind.
 • Forsamlingsforbuddet hæves fra fem til ti personer.

For landsdelene Vestjylland og Nordjylland bør:

 • Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser komme tilbage med halvt fremmøde under forudsætning af test 2 gange om ugen.
 • Efterskoler genåbne med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.
 • Eksperter og myndigheder oplyser, at genåbninger af andre dele af landet kan komme på tale, hvis smitteudviklingen egner sig til det.

Kilde: Sundhedsministeriet.

/ritzau/

Netop de større udvalgsbutikker har de seneste døgn været omdiskuteret i forbindelse med genåbningen af samfundet. Forud for de politiske forhandlinger havde regeringen bedt eksperter og sundhedsmyndigheder regne på forskellige genåbningsscenarier og komme med deres anbefalinger til, hvad der bør genåbnes.

Mandag lød anbefalingerne bl.a., at udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvadratmeter skal genåbnes med skærpede kvadratmeterkrav, mens anbefalingerne fortsat lød, at udvalgsvarebutikker i storcentre skal holde lukket til stor frustration for flere danske butikskæder heriblandt Bestseller, Ilva og Magasin.

»Det er uforståeligt, at der ikke åbnes alle steder, så handlen spredes ud over flere kvadratmeter. Det ville være bedre for alle i hele Danmark, at storcentre og alle størrelser butikker også får lov at åbne. Hos Only-kæden har vi halvdelen af butikkerne i centre, men de udgør 66 pct. af omsætningen. Så de er vigtige i at få handlen spredt ud,« lød det tirsdag fra Finn Poulsen, direktør i modekoncernen Bestseller.

Udover genåbning af store dele af detailhandlen kan liberale serviceerhverv på Bornholm genåbne med krav om mundbind og dokumentation for negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.

Det betyder, at bl.a. bornholmske tatovører, skønhedsklinikker, massører og frisører kan åbne.

Nick Hækkerup understreger, at Folketinget er enige om at udarbejde en strategi for den videre genåbning af samfundet på såvel kort og længere sigt

Desuden genåbnes udendørs kulturinstitutioner med krav om, at besøgende skal fremvise dokumentation for negativtest, der er højst 72 timer gammel. Ligesom forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 25 personer, når det gælder udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi.

Alle restriktioner, som ikke lempes, forlænges til den 5. april.

BRANCHENYT
Læs også