Erhverv

SAS med nyt milliardunderskud: »Pandemien har fortsat en alvorlig negativ effekt«

Det skandinaviske flyselskab er kommet ud af første kvartal i sit skæve regnskabsår med et underskud på 1,5 mia. kr., og selskabet kommer ikke med forventninger for 2021.

SAS måtte i løbet af 2020 fyre flere tusinde medarbejdere på grund af coronakrisen. Foto: Tariq Mikkel Khan

Coronapandemien skaber fortsat så meget usikkerhed, at SAS ikke tør spå om udviklingen i år. Det er simpelthen »umuligt«. Det fremgår af det regnskab for første kvartal, som det skandinaviske flyselskab har offentliggjort torsdag morgen.

»Pandemien har fortsat en alvorlig negativ effekt på hele luftfartsindustrien,« udtaler Rickard Gustafson, der er topchef i SAS, i forbindelse med regnskabet.

At coronavirussen fortsat har store konsekvenser for luftfarten og SAS ses tydeligt i regnskabet. Omsætningen i kvartalet dykkede til 2.282 mio. svenske kr. Det svarer til et fald på mere end 76 pct. sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Faldet kommer på baggrund af et fald på 5,3 mio. i antallet af passagerer, når man sammenligner med samme periode sidste år. I forhold til selskabets fjerde kvartal faldt antallet af passagerer med 900.000.

»En stigning i antallet af smittetilfælde førte til strengere rejserestriktioner, og det førte til en reduktion i efterspørgslen, som stoppede en genopretning i hele rejsebranchen,« lyder det fra Rickard Gustafson.

Selv om SAS har skåret kraftigt i omkostningerne -bl.a. ved at vinke farvel til 5.000 medarbejdere i 2020 - var det langt fra nok til at kompensere for nedgangen. Driftsresultatet (EBIT) dykkede fra et minus på 767 mio. svenske kr. i første kvartal sidste år til minus 2.171 mio. svenske kr. i dette kvartal.

På bundlinjen endte kvartalet med et minus på 2.050 mio. svenske kr. efter skat, hvilket svarer til et underskud på 1,5 mia. danske kr. Dette underskud kommer, efter at SAS kom igen 2020 med et tab på 6,7 mia. kr., og samtidig havde brug for at få tilført friske penge.

I SAS håber man, at situationen vil lysne til sommer.

»Udviklingen af vacciner og vaccinationsprogrammer giver håb om, at restriktionerne vil blive løftet, og at vi derfor se en stigning i antallet af rejser hen mod sommeren 2021,« lyder det fra Rickard Gustafson.

Det er dog først i 2022, at SAS venter, at efterspørgslen vil blive helt normaliseret.

BRANCHENYT
Læs også